Aptauja: amerikāņi atbalsta gaisa telpas slēgšanu virs Ukrainas, pat ja tas novestu NATO tiešā konfliktā ar Krieviju

© pexels.com

Lielākā daļa amerikāņu atbalsta Krievijas energoresursu importa aizliegumu, reaģējot uz karu Ukrainā, liecina jauna aptauja.

Ziņu aģentūras "Reuters" un tirgus izpētes un konsultāciju firmas "Ipsos" pirmdien un otrdien veiktā aptauja liecina, ka ASV prezidentam Džo Baidenam ir plašs vēlētāju atbalsts aizliegumam Krievijas naftas un dabasgāzes importam. Šo soli atbalsta gan vairākums demokrātu, gan vairākums republikāņu vēlētāju.

Aptuveni 80% aptaujāto pauda viedokli, ka amerikāņiem nevajadzētu pirkt naftu vai gāzi no Krievijas pat, ja tas novedīs pie benzīna cenu kāpuma.

Kopējais atbalsta līmenis nav mainījies, salīdzinot ar aptauju pagājušajā nedēļā, lai gan ASV vidējā benzīna cena otrdien pieauga līdz rekordam - aptuveni 4,17 dolāriem par galonu.

Aptuveni 63% aptaujāto norādīja, ka maksāt vairāk par degvielu un gāzi ir to vērts, lai aizstāvētu citu demokrātiju. Aptuveni divas trešdaļas pauda viedokli, ka viņi būtu gatavi benzīna cenas pieaugumam vēl par dolāru galonā, lai gan tā vairāk domāja demokrāti nekā republikāņi.

Vairums aptaujāto - 73% - norādīja, ka atbalstītu ASV un NATO lēmumu slēgt debesis virs Ukrainas, lai mēģinātu aizsargāt ukraiņus no Krievijas gaisa uzbrukumiem, pat ja tas novestu NATO tiešā konfliktā ar Krievijas armiju.

NATO ir noraidījusi aicinājumus slēgt gaisa telpu virs Ukrainas, jo nevēlas iesaistīties karā ar Krieviju.

Tomēr vairākums aptaujāto iebilda pret ideju, ka ASV varētu veikt gaisa uzlidojumus vai iesūtīt karavīrus Ukrainā.

45% aptaujāto atzinīgi vērtēja Baidena reakciju uz Ukrainas krīzi. Krievijas iebrukuma priekšvakara atbalsts prezidentam bija 34%.

Atsevišķa "Reuters" un "Ipsos" aptauja, kas tika veikta otrdien, liecina, ka ar Baidenu neapmierinātā amerikāņu daļa sarukusi par pieciem procentpunktiem līdz 49%. Tā ir pirmā reize, kad neapmierināto skaits sarucis zem 50% kopš decembra.

Atbalsts Baidenam, kas ir zem 50% kopš augusta, pagājušajā nedēļā pieaudzis no 43% līdz 45%, bet joprojām ir zems.

Abas aptaujas tika veiktas internetā un angļu valodā. Abās piedalījās 1005 cilvēki.