Vaidere: Eiropas Savienībai jānosaka embargo Krievijas gāzei un naftai

© f64.lv, Kaspars Krafts

Eiropas Savienībai (ES) būtu jānosaka embargo Krievijas gāzei un naftai, kā arī jāaizliedz tā sauktās "zelta vīzas", norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Veidere (JV), uzsverot, ka Krievijas iebrukums Ukrainā un miermīlīgo cilvēku nogalināšana ir jāaptur ar visiem spēkiem.

Politiķes ieskatā, patlaban efektīvs virziens varētu būt noteikt embargo Krievijas naftai un gāzei. Vaidere skaidroja, ka ES no Krievijas iegūst apmēram trešdaļu jēlnaftas. Viņas ieskatā, embargo būtu vieglāk īstenot dažādojot piegādes no citām valstīm. EP deputāte uzsvēra, ka šāds lēmums būtu jāpieņem visdrīzākajā laikā.

Tāpat Vaidere norādīja, ka ES no Krievijas iegūst 40% no visas patērētās gāzes. Patlaban valstis, kuras ir ļoti atkarīgas no Krievijas gāzes, piemēram, Vācija, nav gatavas pārtraukt importu uzreiz, jo tas būtu sāpīgi gan Krievijai, gan citām ES dalībvalstīm.

"Raugoties uz šīm zvērībām, kas notiek Ukrainā, cenu pieaugums un ekonomiskie izaicinājumi, kas piemeklētu Eiropas valstis, nav salīdzināms ar to, ka bojā iet cilvēki, tiek iznīcināts viss, ko ukraiņi gadu laikā ir radījuši, sākot ar infrastruktūru un beidzot ar dzīvojamām mājām. Tas nav salīdzināmi," sacīja EP deputāte.

Eiroparlamentāriete skaidroja, ka, piemēram, Latvijā ir gāzes rezerves tuvākajiem mēnešiem un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir aicinājis piepildīt ar alternatīvām piegādēm arī Inčukalna gāzes krātuvi, kā arī rūpēties par citiem ieguves paņēmieniem. Vaidere vērsa uzmanību uz Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālu, kas Latvijai ir pieejams. Tāpat Lietuvā notiek arī naftas pārstrāde.

"Ar nožēlu jāsaka, ka savulaik mums neizdevās pašiem nodrošināt šādu infrastruktūru. Toreiz savu lomu nospēlēja "noderīgie idioti", kas šādus projektus, ka Latvijai pašai jāveido šādi termināļi, diemžēl iznīcināja, jo Aigara Kalvīša un Jura Savicka vadītie gāzes uzņēmumi bija tik spēcīgi, lai spētu dažādos veidos ietekmēt cilvēku viedokļus," sacīja politiķe.

EP deputāte norādīja, ka viņa jau desmit gadus runājusi par to, ka termoelektrocentrālēm (TEC) bija jāpāriet uz šķeldu un citiem kurināmā veidiem, lai mēs nebūtu tik atkarīgi no gāzes. Vaidere uzsvēra, ka šajā viedoklī neieklausījās.

Viņa atzina, ka embargo būs sāpīgs solis arī iedzīvotājiem, tāpēc steidzami būtu jāmeklē veidi, kā palīdzēt tiem iedzīvotājiem, kurus vissmagāk skartu iespējamais cenu pieaugums, ja šāds lēmums tiktu pieņemts.

Politiķe skaidroja, ka ES dienā Krievijai par gāzes un naftas importu maksā aptuveni 600 miljonu eiro. Ja pieņem, ka viens tanks Krievijai izmaksā 1,5 miljonus eiro, tad dienā ES var nofinansēt pat 400 jaunu tanku, kurus izmantos cilvēku nogalināšanai. Vaideres ieskatā, embargo būtu ļoti efektīvs veids, kā ietekmēt Krieviju.

EP deputāte arī atzina, ka Krievija savas piegādes apturēt uzreiz nemaz nevar. Runa ir par samaksas apturēšanu. Tāpēc tik svarīga ir visu Krievijas banku atslēgšana no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT. Viņa norādīja, ka pagaidām no SWIFT ir atslēgtas septiņas bankas. Politiķe skaidroja, ka tika atstāti kā "lodziņi", lai tās valstis, kas saņem naftu un gāzi no Krievijas, varētu norēķināties.

Tāpat, Vaideres ieskatā, būtu jāaizliedz ilgtermiņa uzturēšanas atļaujas jeb "zelta vīzas". Viņa sacīja, ka "zelta vīzu" izsniegšana ir amorāla. Savulaik, kad politiķis Ainārs Šlesers rosināja ieviest šīs vīzas Latvijā, Vaidere rakstīja vēstuli toreizējam Valsts prezidentam, lai šo likumu neizsludinātu. Tomēr viņa atzina, ka "zelta vīzas" praktiski ir visās ES valstīs un tas, viņasprāt, ir ne ētiski, ne juridiski, ne ekonomiski nepieņemami.

EP deputāte norādīja, ka tagad cilvēkiem ir kļuvis skaidrs, ka "zelta vīzas" rada drošības riskus, jo grauj Eiropas pilsonības būtību, tāpēc tās ir jāaizliedz.

Viņa pavēstīja, ka 25.februārī vairākas valstis jau apņēmušās veikt pasākumus, lai ierobežotu piekļuvi "zelta vīzām", tomēr politiķe domā, ka tās ir ne tikai jāaizliedz, bet arī jāatņem tiem cilvēkiem, kas ir sankciju sarakstos un kas neiestājas pret karu Ukrainā. Tāpat politiķe uzsvēra, ka vismaz daļai "zelta vīzu" turētājiem būtu konfiscējami īpašumi.

"Manuprāt, pareizu soli ir spērusi Lielbritānija, kura liedz arī juridisko palīdzību, piemēram, krievu oligarhiem, kuriem varētu konfiscēt īpašumus. Ir jārīkojas ātri un izlēmīgi. Rīt tiks pieņemts ziņojums, kurā EP deputāti pieprasa "zelta vīzu" aizliegumu un stingrus, kopīgus noteikumus," sacīja politiķe.

EP deputāte skaidroja, ka patlaban ir noteiktas sankcijas pret daudziem oligarhiem, tomēr arī šajā jautājumā būtu jāiet tālāk - ne tikai konfiscēt īpašumus ārzemēs, bet arī jāizraida no attiecīgās valsts viņi paši un ģimenes locekļi, lai "viņi pamet dzīvokļus Parīzē, pārtrauc mācīties Londonas un Parīzes privātskolās". Pēc Vaideres paustā, līdzīgu procesu jau ir sākusi ASV, bet tas būtu jādara arī Eiropai.

Runājot par citiem mehānismiem, kas varētu izdarīt spiedienu uz Krieviju, Vaideres ieskatā, tā ir valsts izolācija starptautiskajās ekonomiskajās organizācijās, proti, jāierobežo Krievijas darbība Starptautiskajā Valūtas fondā, bloķējot piekļuvi finansējumam. EP deputāte norādīja, ka ES Padome provizoriski ir devusi zaļo gaismu, lai izstrādātu priekšlikumus, kā atcelt Pasaules Tirdzniecības organizācijas ietvaros sniegtās tirdzniecības priekšrocības Krievijai.

Jautāta, vai pastāv iespēja apturēt Krieviju, Vaidere uzsvēra, ka, lai turpinātu karu, ir nepieciešami resursi, bet, ja tie izsīkst un to nav, tad karu turpināt nav iespējams.

Viņa pauda cerību, ka Krievijas elitē ir cilvēki, kas saglabājuši skaidru saprātu un negrib iet bojā paši vai aizraut sev līdzi visu pasauli. Ņemot to vērā, iespējams, tiks meklēti ceļi, kā iziet no šīs drausmīgās situācijas.

"Ja [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins visu varēs noteikt viens pats, es ceru, ka tā nebūs, viņš varētu mēģināt sagādāt lielas nepatikšanas. Viņš ir stūrī iespiests jau tagad. Iespējams, viņš cerēja, ka iebrukums Ukrainā būs viegla pastaiga, kur karaspēku sagaidīs ar ziediem, bet izrādījās pilnīgi citādāk. Jādara ir viss, lai apturētu šo briesmīgo karu. Kremlis atzīst tikai spēku. Jebkāda piekāpšanās varētu tikt traktēta kā vājuma pazīme," sacīja EP deputāte.

Vaidere norādīja, ka politikā viņa allaž ir paudusi vēlmi, lai Latvijai blakus būtu mierīga, pārtikusi, demokrātiska valsts, lai milzīgie resursi, kas ir Krievijas rīcībā, tiktu izlietoti Krievijas pilsoņu labklājībai, arī pasaules cilvēku labklājībai, apmaiņā pret tiem resursiem, kas ir, piemēram, Eiropā. Viņas ieskatā, tā būtu lieliska līdzās pastāvēšana un sadarbība, kas diemžēl nenotiek.

"Putins savas valdīšanos gados nav padarījis Krieviju par bagātāku valsti. Tieši otrādi, tā ir kļuvusi nabadzīgāka. Vienīgais sasniegums, ko viņš saviem cilvēkiem ir spējis likt priekšā, ir uzvara Otrajā pasaules karā. Ar šo arī visu laiku Krievijas iedzīvotāji ir baroti," sacīja politiķe.

Pēc viņas paustā, šī impēriskā domāšana, ka Krievija var uzvarēt un pakļaut, tiek uzkurināta.

"Izveidot plaukstošu, ekonomiski attīstītu valsti ir daudz grūtāks uzdevums, vieglāk ir rībināt kara bungas. Putins nav ticis galā ar uzdevumu veicināt savas valsts labklājību. Vieglāk ir turpināt iedvesmot negatīvā virzienā savus tautiešus, bet tas jau ved pretim katastrofai ne jau tikai Ukrainā, bet arī pašā Krievijā," pārliecināta EP deputāte.

Svarīgākais