Eiropas Parlaments apstiprina stingrākus sodus par cilvēku tirdzniecību

Šodien Eiropas Parlaments apstiprināja noteikumus, kas par cilvēku tirdzniecību noziedzniekiem paredz bargākus sodus un upuriem piešķir plašāku aizsardzību un palīdzību. Šie noteikumi attieksies uz cilvēku tirdzniecību seksuālai izmantošanai vai piespiedu darbam, piemēram, tādās jomās kā būvniecība un lauksaimniecība,informē Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja.

Mūsdienās cilvēki tiek pārdoti dažādu iemeslu dēļ: seksuāla izmantošana, piespiedu darbs, ubagošana, orgānu tirdzniecība, nelegāla adopcija un piespiedu laulības. Šie ir tikai daži piemēri, uz ko attieksies jaunie noteikumi. Katru gadu Eiropā tiek pārdoti vairāki simti tūkstošu cilvēku. Daudzi upuri tiek iesaistīti prostitūcijā (43%, pārsvarā meitenes un sievietes) un pakļauti verdzībai (32%).

Parlamenta un Padomes apstiprinātais teksts nosaka minimālos noteikumus noziedzīgu nodarījumu definēšanai un sodiem noziedzniekiem, kā arī ievieš kopīgus noteikumus, lai pastiprinātu noziedzības novēršanu un upuru aizsardzību. Pēc direktīvas apstiprināšanas dalībvalstīm būs divi gadi, lai to ieviestu nacionālajā likumdošanā.

Jaunā direktīva paredz plašāku skaitījumu uz to, ko nozīmē "izmantošana", tādējādi jaunie noteikumi paplašina upuriem piešķiramo aizsardzību.

Anna Hedh (S&D/Zviedrija), par jautājuma virzību atbildīgā deputāte sacīja: "Ar šo direktīvu mēs izveidosim stingrāku sodu sistēmu cilvēku tirgoņiem un lielāku aizsardzību upuriem. Mums jācīnās ar cilvēku tirdzniecību tās saknē, piemēram, ar pieprasījumu pēc šiem pakalpojumiem. Cilvēka ķermenis nav prece, ko var izmantot un pārdot par naudu."

Deputāte Edit Bauer (EPP/Slovākija) uzsvēra, ka palīdzība un aizsardzība upuriem, īpaši bērniem, ir nozīmīgs direktīvas aspekts. Deputāte norādīja, ka šī ir pirmā reize kopš Lisabonas līguma stāšanās spēkā, kad tiek pieņemts lēmums krimināllikuma jomā.

Parlaments pieņēma jaunos noteikumus ar 643 balsīm "par", 10 balsīm "pret" un 14 "atturoties".

Stingrāki sodi

Jaunā direktīva nosaka Eiropas mēroga sodus, - vismaz pieci gadi cietumā (dalībvalstis nedrīkst noteikt zemāku līmeni), vai vainu pastiprinošos gadījumos - līdz pat desmit gadiem. Par vainu pastiprinošiem gadījumiem tiek uzskatīti tie, ja noziedzīgām darbībām tiek izmantoti bērni, iesaistītas kriminālas organizācijas, tiek apdraudēta upura dzīvība vai ir notikusi smaga vardarbība. Arī kūdīšana, līdzdalība vai mēģinājums īstenot šādus noziegumus būs uzskatāms par sodāmu rīcību.

Ja noziegumos iesaistītas juridiskas personas, pret tām būtu jāpiemēro kriminālsods vai cita veida sods, piemēram, atņemot tiesības saņemt valsts maksājumus, atlaides utm. vai slēdzot iestādes.

Aizsardzība upuriem

Upuriem jānodrošina uzturēšanās vieta, materiālā un, ja nepieciešams, medicīniskā palīdzība, tostarp, arī psiholoģiskais atbalsts. Juridiskajām konsultācijām un juridiskajai pārstāvībai jābūt pieejamai bez maksas, vismaz tajos gadījumos, ja cietušajam nav pietiekamu finanšu resursu. Cilvēku tirdzniecības upuriem, ja nepieciešams jābūt nodrošinātiem liecinieku aizsardzības programmas aizsardzības pasākumiem un kompensācijas shēmai.

Palīdzība un atbalsts jāsniedz pirms kriminālprocesa, tā laikā un pēc tā neatkarīgi no upura vēlmes būt par liecinieku. Tekstā ir arī norādīta prasība, ka cilvēku tirdzniecības upuri nav jāsoda.

Lai turpmāk mazinātu pieprasījumu pēc cilvēku tirdzniecības, dalībvalstīm būtu arī jāapsver sodi pret personām, kas izmanto cietušā pakalpojumus, zinot, ka šī persona ir cilvēku tirdzniecības upuris.

Svarīgākais