Raidījums: Kremļa kara propagandu Latvijā neizdodas iznīcināt 

© Kaspars Krafts/F64

Ukrainā notiekošās zvērības Krievijas mediji vai nu neatspoguļo vispār, vai arī sauc tos par "feikiem", ko Ukraina ražojot lielā skaitā. Tos postījumus, kas dokumentēti simtos video un fotogrāfiju, paši savai tautai nodarījusi Ukrainas armija, apgalvo propagandas televīzijas, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pēc ilgām cīņām šonedēļ krievu armijai izdevās nostabilizēties Ukrainas ostas pilsētā Hersonā. Pirmais darbs nebija humanitārās krīzes novēršana pilsētā, kas bija palikusi bez apkures, elektrības un pārtikas. Svarīgāk bija sākt pārraidīt Krievijas televīzijas un radio kanālus.

Krievijas televīzija:

Zem pilnīgas kontroles ir Hersonas apgabala centrs. Civilā infrastruktūra, iedzīvotājiem nepieciešamie objekti un pilsētas transports strādā ikdienas režīmā.

Pilsētas iedzīvotāji turpina protestēt pret okupantu karaspēku. Taču Krievijas televīzijā valda cita realitāte- Katrs atbrīvotais ciemats krievu tankus sagaida atplestām rokām.

Krievijas televīzija:

Atbrīvotajos ciemos cilvēki var atviegloti uzelpot, tagad viņi var runāt dzimtajā valodā.

Krievijas militāristiem civiliedzīvotāju drošība ir galvenā prioritāte. Krievijas un Baltkrievijas mediji stāsta, kam krievu armija uzbrūk tikai militāriem objektiem. Galvenās kaujas notiek tikai Doņeckas un Luhanskas apgabalos, kur Ukrainas armija nežēlīgi slaktē civiliedzīvotājus. Šos stāstus pavadošie video gan ir acīmredzami iestudēti.

Krievijas televīzija:

Tik niknas apšaudes nebija pat konflikta pašā sākumā 2014. gadā. Cilvēki atkal slēpjas pagrabos, bet ne vienmēr paspēj patverties. Neviens nebrīdina par mīnmetēju, artilērijas, raķešu apšaudēm.

Ceturtdienas naktī krievu spēki apšaudīja Zaporižjas atomelektrostaciju, vienā no ēkām izraisot ugunsgrēku. Pasaules līderi Krievijas rīcību nosodīja un pirmo reizi kopš kara sākuma nopietni apsprieda iesaistīšanos, lai nosargātu Ukrainas atomelektrostacijas. Maskavas telekanālos valdīja pilnīgi cita realitāte.

Krievijas televīzija:

Šonakt mūsu karavīri novērsa tehnogēnu katastrofu planētas mērogā - bez pārspīlējuma. Tādā ziņā, ka Ukrainas bruņotie spēki nolēma uzspēlēt kariņu tieši pie atomelektrostacijas energobloka sienas. Un tikai pateicoties varonīgām mūsu karavīru darbībām un vietējās varas saprātīgumam Ukrainas bruņotos spēkus no turienes izdevās atsist un pielaist ugunsdzēsēju komandu.

Rietumiem un Zeļenskim jau tik ļoti nospļauties par šo teritoriju, ka panākumu dēļ karā ar Krieviju var upurēt visas planētas ekoloģiju.

Uzskatīsim, ka tā ir agonija, pretinieks ir demoralizēts. Jau šorīt Zeļenskis teica, ka pa energoblokiem speciāli, apzināti - tā viņš teica - šauj krievu tanki ar termovizieriem. Tātad tomēr ķīmija. Nav saprotams, kas tagad notiek ar ukraiņu prezidentu.

Krievu raidījumi ēterā apšauba Ukrainas prezidenta mentālo veselību, spekulē, ka viņš lieto narkotikas un apgalvo, ka viņš no valsts aizmucis.

Krievijas televīzija:

Pats Zeļenskis ar katru dienu izskatā arvien sliktāk. Jaunā uzrunā no sava bunkura, kur, spriežot pēc visa, ir atslēgts karstais ūdens, viņš iznāca amerikāņu zīmola T-kreklā.

Televīzijas skatītājiem ukraiņi tiek atspoguļoti kā nacisti. Civiliedzīvotājus terorizē ukraiņu fašisti, bet rietumu žurnālisti to izmanto, lai nepatiesi apvainotu Krieviju. Studenti, kas Harkivā patvertnēs slēpjas no artilērijas uguns, Krievijas TV pārtop par gūstā saņemtiem ķīlniekiem. Tas atbilst Vladimira Putina izmantotajai leksikai.

VLADIMIRS PUTINS

Krievijas prezidents

Nacionālie un neonacistu formējumi, starp kuriem ir arī ārvalstu algotņi, tajā skaitā arī no Tuvajiem austrumiem, piesedzas ar mierīgajiem iedzīvotājiem kā ar dzīvu aizsegu. Viņi ķīlniekos ir paņēmuši arī ārvalstu pilsoņus.

Krievija ir miera nesēja, visur, kur ir sadursmes, tā nodrošina humāno koridoru, lai civiliedzīvotāji varētu nonākt drošībā. Tikai nacisti cilvēkiem neļauj glābties. Specoperācija rit sekmīgi un liela daļa Ukrainas teritorijas jau ir krievu armijas kontrolē. Pārdesmit kilometru garais krievu bruņutehnikas konvojs, kas jau vairākas dienas iesprūdis Kijevas pievārtē bez degvielas un pārtikas, ziņās netiek pieminēts. Iedzīvotājiem ik dienas atgādina par Krievijas militāro pārspēku pār visām citām pasaules valstīm.

Krievijas televīzija:

Kopumā mūsu zemūdenes spēj palaist vairāk nekā pustūkstoti kodolgalviņas, kas garantēti iznīcina ASV un visas NATO valstis piedevām. Tas ir pēc principa - kam mums pasaule, ja tajā nebūs Krievijas. Putins brīdināja - biedēt Krieviju nevajag.

NATO projekts "anti Krievija" sašķobījies, prezidents vairs nedraud ar atomieročiem, Kijevas režīma agonija.

Karš - tas ir slikti, neviens nestrīdas, bet kāpēc mūsu kultūras darbinieki tik izvēlīgi savā līdzjūtībā? Donbasu viņiem nebija žēl? Krievijas drošībai vispār uzspļaut?

Pāris dienas pēc kara sākumā Latvijā aizliedza pēdējo pie mums redzamo krievu propagandas kanālu retranslāciju. Pamazām nepieejami kļūst arī Krievijas portāli, sociālā tīkla "Telegram" kanāli un citi avoti. Tikmēr Krievijā slēgta pēdējā neatkarīgā televīzija un radiostacija.

DITA CIEMIŅA NEPLP Monitoringa departamenta vadītāja

Galvenais naratīvs ir saistīts ar to, ka Ukraina ir tā, kura vēlas izraisīt karu ar Krievijas Federāciju, un Ukraina, sadarbojoties ar rietumiem, ar rietumu valdībām, cenšas iestāties NATO, cenšas iegūt arvien plašāku ieroču arsenālu, arvien plašākus cilvēkresursus, lai varētu doties karā pret Krieviju, kura karot nevēlas.

Izskan, ka Ukraina vispār nav atzīstama valsts, tā nekad nav pa īstam eksistējusi, ka tā ir tāda guberņa Krievijai, kura patiesībā jau sen vajadzēja pievienot Krievijas Federācijas sastāvam. Varbūt tāds spilgtākais citāts, ka ukraiņi tiek dēvēti par trakiem suņiem, kurus jau gadu desmitiem Krievija ir barojusi un uzturējusi, ka tiem pašiem nav nekādas iespējas dzīvot demokrātiskā valstī un eksistēt.

JĀNIS SĀRTS NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors

Kara apstākļos ir daudz nepatiesas informācijas, un pat ne kā dezinformācijas kampaņa, bet vienkārši tik daudz dažādu trokšņu, dažādu ziņu, informācijas, kuras bieži vien ir nepatiesas. Krievijas dezinformācija, jā, es šobrīd to sauc par kara propagandu tāpēc, ka tā ir pārgājusi visas robežas.

Propagandas izplatīšanā piedalās arī Latvijas iedzīvotāji. Bijušais Rīgas domes deputāts no "Saskaņas" Igors Kuzmuks savā "Telegram" kanālā izplata Krievijā ražotās sazvērestības teorijas un nepatiesās ziņas par notikumiem Ukrainā. Kremļa valodā runā atsevišķas vakcīnskeptiķu grupas.

Biedrības "Tautas kalpi" pārstāvji "TikTok" platformā:

Baigi daudz ir informācijas, ka ne jau krievi šauj, ukraiņi paši dara. Jā, jā. Viņi šitā uzvedās. Vakar arī Harkovā sašāva, saspridzināja kaut kādu valdes ēku pašā centrā, un tā raķete nāca no Ukrainas armijas puses. Nu, nesmuki viņi uzvedas.

JĀNIS SĀRTS NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors

Tā ir tā līnija, pie kura tie, kas šeit tic tādām lietām, pieturas. Es domāju, tur jāskatās juristiem, jo daļa no tā, ko mēs redzam, ir vienkārši kara propaganda, kas atbalsta kara noziegumus. Tad jāvērtē šādā gaismā.

Speciālisti neizslēdz, ka daļa no tiem, kas nesatricināmi tic Kreivijas propagandai, ir ietekmes aģenti. Taču lielākā daļa ir tik ilgi dzīvojuši Kremļa radītajā paralēlajā realitātē, ka tai tiešām tic.

JĀNIS SĀRTS NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors

Kā ar šiem cilvēkiem runāt. Un ziniet, ar ko mums tas jāsalīdzina - ar tiem materiāliem, kur teikts, kā runāt ar terorisma grupu šūniņu locekļiem, tas ir tas, kas šobrīd jāpiemēro.

ARTIS PABRIKS Aizsardzības ministrs (A/P)

Krievijas kontrolētie masu saziņas līdzekļi ir ļoti dziļi un profesionāli iespiedušies Krievijas iedzīvotāju prātos. Un es atļaušos lietot tādu vārdu, ka pat izskatās, ka liela daļa ir nozombēti. Tie meli, kas plūst no Krievijas masu saziņas līdzekļiem, ir salīdzināmi ar nacistiskās Vācijas propagandu, bet man ir jāsaka - ja Gēbelss pamostos, viņš droši vien justos kā bērns šo te melu priekšā.

DITA CIEMIŅA NEPLP Monitoringa departamenta vadītāja

Krievija sevi pozicionē kā visuvarošu, tādu, kurai nevienas robežas nestāv priekšā, un tā var aiziet jebkur. Tiek izteikti draudi pāri okeānam, ja Amerikas Savienotās valstis kaut ko darīs, tad mums nāksies iesaistīties šajā karā.

Propagandas kanālu aizliegumu joprojām var apiet, izmantojot satelīttelevīziju un no kaimiņvalstīm ievestus īpašus uztvērējus. Saeimā jau ir iesniegti grozījumi, kas tos aizliegs izmantot, paredzot par to administratīvu atbildību. Tikmēr portālā SS.lv joprojām brīvi nopērkamas iekārtas, ar kuru palīdzību netraucēti iespējams skatīties aizliegtās Krievijas televīzijas

Svarīgākais