"Te ir cilvēki, kam šī diena ir pēdējā". Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzrunā Eiropas Parlamentu

© Scanpicx

"Paldies, mīļie draugi. Jūs jau zināt, kā pēdējās dienās ir bijis grūti. Es zinu, kā jūs sveicot, nevaru teikt "labrīt", jo te nav nekā laba. Ik diena šeit ir grūta. Te ir cilvēki, kam šī diena ir pēdējā," uzrunājot Eiropas Parlamentu sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Runāju šodien ar jums par saviem pilsoņiem, par ukraiņiem, kas iet aizstāvēt valsti un maksā par to augstāko cenu.

Es patiešām priecājos, ka tas, ko redzēju un dzirdēju šai zālē, jūsu vārdos, ir vienotība, saliedētība, un priecājos, ka varam būt saliedēti. Tomēr es nebūtu gribējis, ka šāda cena par to ir jāmaksā katram ukrainim, mūsu valstij. Tā ir cena, kas ir daudz par augstu. Piecas dienas pilna apmēra invāzijas no Krievijas Federācijas puses. Jūs zināt, ka es šo runu nelasu sagatavotu no papīra lapas, jo tas posms, kur mums ir iespēja tā rīkoties, ir pagājis. Tagad mūsu priekšā ir tikai realitāte - cilvēki, kas iet bojā.

Es ticu, ka mēs šodien šīs dzīvības atdodam par tiesībām, brīvību, vienlīdzību, iespēju būt tādiem kā jūs. Mēs nereti mēdzam teikt, ka mēs vinnēsim visus, un patiešām ceru, ka tā būs. Priecājos, ka jūs ne tikai runājat, bet arī saredzat šo situāciju. Ir tāds teiciens - Ukraina izdara Eiropas izvēli, mēs ejam uz Eiropu, tāpēc es vēlētos no jums dzirdēt to, ka šī Ukrainas izvēle iet uz Eiropu ir jums pieņemama.

Esmu šeit, jo ir pārtraukums starp bombardēšanas sērijām. Šis rīts bija traģisks, divas raķetes nomestas uz Harkivu [..]. Mēs cīnāmies par savu zemi un savu brīvību. Neskatoties uz to faktu, ka visas mūsu iedzīvotāju dzīves ir apstādinātas, iesprūdušas, neviens nedrīkst mums atņemt brīvību, un, ticiet mans, ikviens kvadrātmetrs mūsu zemes ir aizstāvēšanas vērts. Ikviens kvadrātmetrs zemes tiks saukts par uzvaras laukumu. Mēs gribam redzēt mūsu bērnus uzaugam, redzēt viņus vienkārši dzīvus.

Mūsu tauta ir pārliecības pilna, mēs cīnāmies par izdzīvošanu, bet vienlaikus cīnāmies par to, lai būtu vienlīdzīgi Eiropas dalībnieki. Es ticu, ka šodien visiem parādām, ka esam Eiropas dalībnieki un Eiropa ar mums būs tikai spēcīgāka, bet bez jums Ukraina būs pavisam vientuļa.

Pierādiet, ka esat ar mums, pierādiet, ka nenodosiet, parādiet, ka esat eiropieši [..] Slava Ukrainai!"

Avots: LSM.lv

Svarīgākais