Šrilankā aizliedz himnas dziedāšanu tamilu valodā

Šrilankas valdība aizliegusi oficiālos pasākumos valsts himnu izpildīt tamilu valodā, nosakot, ka tā dziedama vienīgi singāļu valodā, ziņo BBC. Himnas tamilu valodas versija bija precīzs himnas Sri Lanka matha teksta tulkojums no singāļu valodas.

Šrilankas prezidents Mahinda Radžapaksa, kurš vadīja valdības sēdi, uzsvēris, ka visās pasaules valstīs pieņemts, ka himna tiek dziedāta tikai vienā - valsts - valodā. Liekas, ka prezidentam nav ne jausmas, piemēram, par Šveici, kur himnai ir gan vācu, gan itāļu, gan franču valodas versijas.

Sarunā ar Šrilankas laikrakstu Sunday Times M. Radžapaksa uzsvēris, ka lēmuma mērķis ir pierādīt, ka Šrilanka ir vienota valsts, tomēr kritiķi izteikuši bažas, ka šis solis vēl vairāk sanaidos tamilu un singāļu kopienas. Himnas versija tamilu valodā parasti tika izpildīta oficiālos pasākumos salas ziemeļos un rietumos, kur lielākoties dzīvo tamili.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais