ANO pārvietos daļu savu darbinieku Ukrainā

© Scanpicx

Pieaugot bažām par visaptverošu Krievijas iebrukumu, ANO pārvietos daļu savu darbinieku Ukrainā un to ģimenes locekļus, otrdien paziņojusi organizācija.

ANO preses pārstāve žurnālistiem Ženēvā paziņoja, ka Apvienotās Nācijas ir apņēmības pilnas turpināt darbu Ukrainā, sevišķi valsts austrumos.
Taču, ņemot vērā mainīgo situāciju Ukrainā, pieņemts lēmums uz laiku pārvietot daļu darbinieku, kas ieņem mazāk svarīgus amatus, un to ģimenes, paziņoja ANO preses pārstāve.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Maskava ar šādu soli faktiski iznīcinājusi Minskas vienošanos un pastiprinājusi bažas pat visaptverošu uzbrukumu Ukrainai.

Ukrainā strādā aptuveni 1510 ANO darbinieki, tostarp 149 starptautiski darbinieki. Aptuveni 100 darbinieki strādā Doņeckas un Luhanskas apgabalos, kurus daļēji okupējusi Krievija.

ANO Bēgļu aģentūra otrdien paziņoja, ka pagaidām nav novērojama pastiprināta pārvietošanās ārpus austrumu reģioniem, taču situācija ir neparedzama.

Aģentūras preses pārstāve uzsvēra, ka ANO Bēgļu aģentūrai ir spēcīga klātbūtne Ukrainā un tā ir gatava atbalstīt valdību centienus aizsargāt bēgļus.

ANO Humāno jautājumu koordinācijas birojs (OCHA) brīdināja, ka saņem ziņas par pastiprinātu karadarbību Ukrainas austrumos.

OCHA preses pārstāvis sacīja, ka ANO turpina sekot humānās palīdzības plānam, kas tika pieņemts pirms pēdējās eskalācijas, tostarp pagājušajā piektdienā nosūtīja palīdzību uz apgabaliem, kurus nekontrolē Ukrainas valdības spēki.

Taču viņš brīdināja, ka pat šim plānam trūkst finansējuma, un uzsvēra, ka labākā sagatavošanās iespējamam dramatiskam vajadzību pieaugumam, būtu esošo palīdzības centienu finansēšana.

Svarīgākais