Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Francija Putina uzrunu tautai nodēvē par "paranoisku"

© Reuters/Scanpix/Leta

Francija pirmdien nosodīja kā "paranoisku" Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunu tautai, kurā viņš bija paziņojis par Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludināto republiku atzīšanu Ukrainas austrumos, un apsūdzēja viņu solījumu laušanā, kurus Putins devis Francijas prezidentam Emanuelam Makronam.

Putina uzrunā, kurā viņš pirmdien paziņoja par tā saukto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" "neatkarības" atzīšanu, bija sajauktas kopā "stingras un paranoiskas idejas", sacīja Francijas prezidenta administrācijas amatpersona, piebilstot, ka Putins "nav ievērojis dotos solījumus" Makronam.

Amatpersona arī sacīja, ka nevar tikt izslēgtas tālākas Krievijas "militāras darbības", un piebilda, ka Eiropas Savienība (ES) gatavo Krievijas juridisko un fizisko personu sarakstu, pret kurām "samērīgi" noteikt sankcijas.

Putins ir "izdarījis skaidru izvēli lauzt savas saistības", sacīja amatpersona, piebilstot, ka Briselē otrdien sāksies diskusijas par jauno sankciju noteikšanu.

Makrons nāca klajā arī ar paziņojumu, kurā nosodīja Putina lēmumu un aicināja noteikt "mērķētas" Eiropas sankcijas pret Krieviju.

"Tas nepārprotami ir Krievijas starptautisko saistību vienpusējs pārkāpums un Ukrainas suverenitātes pārkāpums," piebilda Makrons.

Gandrīz stundu ilgusī Krievijas prezidenta uzruna tautai pamatā sastāvēja no īpatnējas vēstures lekcijas, kurā viņš faktiski noliedza Ukrainas valsts pastāvēšanu.

Viņš arī izteicās, ka Austrumukraina ir senas krievu zemes, un pauda pārliecību, ka krievu tauta atbalstīs viņa lēmumu.

Kremļa saimnieks arī paziņoja, ka Ukrainai tiks izvirzīts ultimāts, pieprasot nekavējoties apturēt karadarbību pret Maskavas finansētajām un apbruņotajām bandām Ukrainas austrumos.

Pretējā gadījumā par jebkurām sekām atbildība būšot jāuzņemas Kijevai, uzsvēra Putins.