Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Francija aicinājusi Putinu pieņemt lēmumu par tikšanos ar Baidenu samitā

© Romāns Kokšarovs / F64

Francija pirmdien aicinājusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pieņemt lēmumu par iespējamo tikšanos ar ASV prezidentu Džo Baidenu samitā, ko ierosinājusi Parīze.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona biroja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, žurnālistiem sacīja, ka pašreiz ir iespējama virzība uz šādu samitu, bet Putinam ir jāpieņem lēmums. Amatpersona raksturoja situāciju kā ļoti bīstamu.

Pēdējo 24 stundu laikā Makrons divreiz runājis pa telefonu ar Putinu, kā arī sazinājies ar Baidenu, organizējot potenciālo samitu.

"Ņemot vērā šo ļoti augsto nepastāvību, ļoti lielās briesmas, mēs pieliekam pēdējās pūles, mūsu visintensīvākās pūles, lai izvairītos no vissliktākā," paziņoja amatpersona, piebilstot, ka Makrons nav atkāpies, bet riskē, kā ir pieradis.

Francijas prezidenta kanceleja pirmdienas rītā paziņoja, ka Makrons panācis principiālu Putina un Baidena piekrišanu sarunām par drošību Eiropā.

Baltā nama preses sekretāra Džena Psaki šodien apstiprināja, ka ASV prezidents principiāli piekritis sarunām ar Putinu, "kamēr nebūs noticis iebrukums" Ukrainā.

Taču Kremlis pēc tam pavēstīja, ka sarunas par samitu ir priekšlaicīgas un konkrēta plāna nav.

Francijas prezidenta biroja amatpersona neapstrīdēja Kremļa paziņojumu, norādot, ka mērķis ir izvirzīts, bet vēl nav sasniegts.

"Mēs vēl neesam tur. Mēs atrodamies ļoti nestabilā kontekstā, bet pamazām mēs mainām to, kā notiek lietas," sacīja amatpersona.

"Mums izdevās pavērt reālu diplomātisku perspektīvu" nedēļas nogales sarunās, piebilda amatpersona, uzsverot, ka samits varētu notikt tikai tad, ja nenotiks Krievijas iebrukums.

Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons intervijā televīzijā sacīja, ka samita ideja pierāda, ka politisks risinājums ir iespējams.

"Ja vēl ir iespēja izvairīties no kara, izvairīties no konfrontācijas un panākt politisku un diplomātisku risinājumu, tad mums tā ir jāizmanto," paziņoja Bons.