Protesti Kanādā: policija aizturējusi 100 cilvēkus; viens likumsargs ievainots

© AFP/Scanpix/Leta

Kanādas policija piektdien aizturēja vismaz 100 cilvēkus un aizvilka apmēram 20 automašīnu, vēršoties pret tā sauktās Brīvības kolonnas protestiem Otavā.

Policija līdz vakaram aizvilka visas automašīnas, kas bloķēja vienu no galvenajām Otavas ielām, un citas kravas automasīnas sāka atstāt parlamenta ēkas apkārtni.

Aizturēšanas laikā viens policists tika viegli ievainots, bet neviens no protestētājiem nav cietis, sacīja Otavas policijas pagaidu priekšnieks Stīvs Bells.

Policija pēcpusdienā paziņoja, ka protestētāji uzbrukuši policistiem un mēģinājuši atņemt ieročus.

Policija "turpina virzīties uz priekšu, lai pārņemtu kontroli pār mūsu ielām", sacīja Bells. "Mēs strādāsim dienu un nakti, līdz tas tiks pabeigts," viņš piebilda.

Starp aizturētajiem bija četri protestu līderi. Viens tika atbrīvots pret drošības naudu, bet pārējie palika apcietinājumā.

Demonstrācijas Kanādā sākās janvāra beigās kā protesta akcija pret valdības lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, bet strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un premjerministra Džastina Trudo valdību. Protestu kustības apogejā tika bloķēti arī robežšķērsošanas punkti uz Kanādas un ASV robežas.

Par nepietiekamu apņēmību kritizētais Trudo šonedēļ iedarbināja Likumu par Ārkārtējām situācijām, kas piešķir valdībai plašas pilnvaras nopietnas krīzes novēršanai. Tā ir tikai otrā reize, kad šis likums iedarbināts miera laikā.

Uz parlamenta ēkas apkārtni, kur atradās vairāki simti protesta akcijā iesaistīto kravas automašīnu, tika nosūtīti lieli policijas spēki.

Bells brīdināja, ka šī nedēļas nogale būs "ļoti atšķirīga" no trim iepriekšējām nedēļas nogalēm. Jau trešdienas vakarā viņš protestētājiem izteica ultimātu, norādot, ka gadījumā, ja tie nedosies prom no galvaspilsētas, viņiem draud aizturēšana un spēkratu konfiskācija.