Situācija Ukrainā saasinās; ārlietu ministrs mudina Latvijas valstspiederīgos pēc iespējas ātrāk pamest Ukrainu

© Ģirts Ozoliņš/F64

"Ņemot vērā situācijas saasināšanos, atkārtoti ļoti lūdzu Latvijas valstspiederīgos nedoties uz Ukrainu un tos, kas tur atrodas, pēc iespējas ātrāk izbraukt no valsts," vēsta ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Ja stāvoklis tālāk pasliktināsies, Ārlietu ministrijas iespējas sniegt palīdzību būs apgrūtinātas, pat neiespējamas, brīdina E. Rinkēvičs.

Portāls NRA jau rakstīja, ka saskaņā ar ASV = datiem Ukrainā vai tās tuvumā izvietoti 169 000 līdz 190 000 krievu karavīru.

Piektdien izplatītajiem videovēstījumā "Doņeckas republikas" līderis Deniss Pušiļins saka, ka, "sākot ar šo dienu, 18.februāri, tiek organizēta masveidīga, centralizēta iedzīvotāju izvešana uz Krievijas Federāciju. Pirmkārt jāevakuē sievietes, bērni, gados veci cilvēki."

Ar līdzīgu paziņojumu pēc tam nāca klajā "Luganskas tautas republikas" līderis Leonīds Pasečņiks.

Kā "Insider" norādīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļjaks, Donbasa "republikās" šobrīd darbojas pēc sistēmiskas provokāciju programmas, kas tikusi izstrādāta agrāk.

"Nav izslēgts, ka okupanti paši sarīkos "evakuācijas" kolonnu apšaudi, lai pēc tam apsūdzētu Ukrainu. Mēs viennozīmīgi paziņojam: Ukrainas armija negatavojas uzbrukumam un neplāno nekādus triecienu ne pa Doņecku, ne pa Luhansku," sacīja Podoļjaks. "Tāpēc atbildība par provokācijām un iespējamiem upuriem būs uz Krievijas puses, kura 100% kontrolē notiekošo okupētajās teritorijās."

ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.