Lietuvas prezidents: Krievija cenšas uzturēt zināmu neskaidrību par saviem plāniem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Krievija pašlaik attiecībā uz Ukrainu cenšas uzturēt gan militāro, gan diplomātisko spiedienu, lai ar zināmu nenoteiktību, iespējams, nodrošinātu sev labākas sarunu pozīcijas, intervijā "Bloomberg" televīzijai piektdien sacījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Domāju, ka Krievija mēģina paturēt atvērtas abas alternatīvas, tā cenšas uzturēt zināmu neskaidrību par saviem plāniem. Mēs redzam militārā spēka koncentrāciju, šis process turpinās, un mūs nedrīkstētu maldināt informācija par armijas atvilkšanu," viņš norādījis. "(..) Abas alternatīvas ir atvērtas. Tas varētu būt pamats, lai [prezidents] Vladimirs Putins iegūtu labākas, spēcīgākas sarunu pozīcijas, cenšoties uzturēt dialogu ar Rietumiem."

Nausēda izteicis cerību, ka saspīlētajai situācijai vēl iespējams atrast mierīgu atrisinājumu, un aicinājis Rietumus šai brīdī saglabāt vienotību.

Vienlaikus viņš mudinājis pievērst uzmanību ne tikai Krievijas spēku koncentrēšanai gar Ukrainas robežām, bet arī to klātbūtnei Baltkrievijā, kur saistībā ar mācībām tika izvietoti 45 000 Krievijas karavīri un liels daudzums militārās tehnikas, ieskaitot ballistiskās raķetes "Iskander", kas spēj nest kodollādiņus.

Lietuvas prezidents arī uzsvēris, ka ir svarīgi turpināt sniegt Ukrainai gan finansiālu un ekonomisku, gan militāru atbalstu, ņemot vērā, ka investīciju un kapitāla aizplūšana sabiedrībā rada "ja ne paniku, tad vismaz lielu spriedzi".

Pēc viņa teiktā, bez naudas Ukraina nespēs īstenot Eiropas Savienības (ES) prasītās reformas, kas ir viens no nosacījumiem valsts uzņemšanai blokā, un tādējādi veidojas apburtais loks.

"Tas ir iemesls, kāpēc mums ir vajadzīga finanšu pakotne Ukrainai. Vēl svarīgāk, ka Ukrainai ir vajadzīga skaidrāka perspektīva attiecībā uz ES. Decembrī mums bija samits, kurā tika noteikti ļoti labi mērķi un grafiks, bet tagad acīmredzot vajag vēl skaidrāku plānu," uzsvēris Nausēda.