Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Plūdos un zemes nogruvumos Brazīlijas pilsētā dzīvību zaudējuši 117 cilvēki

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Brazīlijā tūristu iecienītajā Petropoles pilsētā uz ziemeļiem no Riodežaneiro spēcīgo lietavu izraisītos zemes nogruvumos un plūdos otrdien dzīvību zaudējuši vismaz 117 cilvēki, ceturtdien paziņoja Riodežaneiro štata valdība.

Starp bojāgājušajiem ir vismaz 13 nepilngadīgie. Līdz šim ir identificēti 33 upuri. Policija paziņoja, ka 116 cilvēki ir pazuduši bez vēsts, bet telekanāls "Globo TV" ziņoja par 41 pazudušo.

Riodežaneiro štata valdība paziņoja, ka ir izglābti vismaz 24 izdzīvojušie.

Zemes nogruvums ir nopostījis vismaz 80 mājas. Pajumti zaudējuši 850 cilvēki, kas izmitināti skolās un citās pagaidu patversmēs.

Gleznainajā Petropolē, kur apglabāts Brazīlijas pēdējais imperators Pedru II un kas atrodas 68 kilometrus uz ziemeļiem no Riodežaneiro, glābšanas un sakopšanas darbos piedalījās ap 500 ugunsdzēsēju un simtiem brīvprātīgo.

Pilsētas dome izsludinājusi "katastrofas stāvokli", bet sociālajos tīklos publicēts daudz fotogrāfiju ar izpostītām ēkām un plūdu aizskalotām automašīnām. Dome arī izsludināja trīs dienu sēras par bojāgājušajiem.

Ceturtdien tika pieņemti divi likumprojekti par finansiālas palīdzības sniegšanu Petropolei un tās iedzīvotājiem.

Nokrišņu daudzums dažos Petropoles rajonos otrdien nepilnu sešu stundu laikā sasniedza 260 milimetrus, kas ir vairāk nekā tika prognozēts visam februārim, vēstīja meteodienests "MetSul".

Janvārī spēcīgu lietavu izraisītos plūdos un zemes nogruvumos Brazīlijas dienvidaustrumos, galvenokārt Sanpaulu štatā, dzīvību zaudēja vismaz 28 cilvēki. Decembrī stipras lietusgāzes Baijas štatā valsts ziemeļaustrumos prasīja 24 cilvēku dzīvības.

2011.gada janvārī vairāk nekā 900 cilvēku gāja bojā plūdos un zemes nogruvumos plašā apvidū, arī Petropolē un kaimiņu pilsētās Nova Friburgu un Teresopolē.