Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Francija un Kanāda pārtrauks pretterorisma operācijas Mali

© ANTONIN BURAT / ZEPPELIN/SIPA/Scanpix/Leta

Francija, tās Eiropas Savienības (ES) partneri un Kanāda līdz jūnijam pārtrauks savas pretterorisma operācijas Mali, teikts ceturtdien pirms ES un Āfrikas Savienības samita izplatītajā kopīgajā paziņojumā.

Āfrikas Sāhelas zonā misijas "Barkhane" ietvaros izvietoti aptuveni 4300 Francijas karavīri, kas palīdz vietējiem spēkiem cīnīties pret terorismu. No šiem karavīriem aptuveni 2500 izvietoti Mali.

Francija vada arī starptautiskos spēkos "Takuba", kuros iesaistījušās vairākas Eiropas valstis un kuru mērķis ir cīņa pret terorismu.

Francijas prezidenta birojam pietuvināti avoti atklāja, ka Francijas skatījumā sekmīgs iznākums Mali vairs nav iespējams, bet Parīze ir gatava saglabāt militāro klātbūtni Mali kaimiņvalstīs.

Francijas un Mali attiecības pasliktinājās, kad Mali armija 2020.gada augustā sagrāba varu Bamako, un tās kļuva vēl sliktākas, pēc tam kad hunta 2021.gada maijā sarīkoja otru apvērsumu.

Sāhelas zonā darbojas vairāki militāri grupējumi, no kuriem daži solījuši uzticību teroristu grupējumiem "Islamic State" un "Al Qaeda".