Pasaules līderi atkārtoti brīdina Krieviju: Jebkādai militārai agresijai pret Ukrainu būs "nopietnas sekas"

© Reuters/Scanpix/Leta

Krievijas agresijas pret Ukrainu draudi saglabājas, trešdien pēc ilgas telefonsarunas atzina Vācijas kanclers Olafs Šolcs un ASV prezidents Džo Baidens.

Šolcs un Baidens bija vienisprātis, ka situācija reģionā ir uzskatāma par galēji nopietnu, ņemot vērā masveidīgo Krievijas karaspēka dislocēšanu pie Ukrainas robežas, sacīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Hebeštreits.

Abi līderi bija vienisprātis, ka līdz šim nav novērota būtiska Krievijas karaspēka atvilkšana un ka ir vajadzīgs visaugstākais modrības līmenis, viņš piebilda.

Baltais nams paziņoja, ka Baidens un Šolcs "vēlreiz apstiprināja savu uzticību Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, un uzsvēra, cik svarīgi ir turpināt transatlantisko koordināciju par diplomātiju un atturēšanas pasākumiem un NATO austrumu flanga nostiprināšanu, ka Krievija tālāk iebruktu Ukrainā".

Baidens un Šolcs sacīja, ka "Krievijai vajag spert reālus soļus uz [saspīlējuma] deeskalāciju", un vēlreiz brīdināja, ka jebkādai tālākai Maskavas militārai agresijai pret Ukrainu būs "ārkārtīgi nopietnas sekas".

Šolcs bija piezvanījis Baidenam, lai viņu informētu par savām sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuras otrdien notika Maskavā.

Baidens un Šolcs atzinīgi novērtēja Putina paziņojumus, ka ir jāturpinās diplomātiskajiem centieniem atrisināt Ukrainas krīzi, un apstiprināja, ka šie centieni "jāturpina pilnā ātrumā".

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņoja, ka nav nekādu pazīmju, ka Krievija atsauktu pie Ukrainas robežas savilktos spēkus.

"Mēs redzam nelielas rotācijas. Es šīs rotācijas nesauktu par Krievijas spēku atsaukšanu," intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai paziņoja Ukrainas prezidents, piebilstot, ka vēl ir pāragri priecāties.