Krievijas uzbrukums Ukrainai joprojām "lielā mērā" ir iespējamība, uzskata Baidens

© AP/Scanpix/Leta

Krievijas uzbrukums Ukrainai joprojām "lielā mērā" ir iespējamība, tomēr krīzes diplomātisks atrisinājums vēl ir sasniedzams, otrdien sacīja ASV prezidents Džo Baidens.

"Kamēr ir cerība uz diplomātisku atrisinājumu, kas novērš spēka lietošanu un neiedomājamas cilvēku ciešanas, kas tai sekotu, mēs tieksimies pēc tā," sacīja Baidens.

Sakot runu Baltā nama Austrumu istabā, ASV prezidents bauda piesardzīgu optimismu pēc Krievijas apgalvojumiem, ka daļa tās karaspēka tiek atvilkta no pozīcijām pie Ukrainas robežas.

"Tas būtu labi, bet mēs vēl neesam to pārbaudījuši," sacīja Baidens, atzīstot, ka ASV "vēl nav guvušas pierādījumus" par jebkādu Krievijas karaspēka atvilkšanu no Ukrainas robežām.

"Analītiķi norāda, ka viņi joprojām lielā mērā ir apdraudošā pozīcijā," teica Baidens, pieminot, ka Ukrainu ielenkuši vairāk nekā 150 000 Krievijas karavīru.

Baidens vēlreiz apliecināja, ka ASV un pārējās NATO valstis vienoti atbalsta plānu noteikt "spēcīgas sankcijas" Krievijai, atbildot uz tās iebrukumu Ukrainā. Baidens prognozēja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins nožēlotu šādu uzbrukumu, kas viņam varētu kļūt par "paša izraisītu ievainojumu".

Baidens lika saprast, ka ASV spēki, piedaloties NATO aizsardzības centienos, atbalsta Ukrainai kaimiņos esošās NATO dalībvalstis, un atgādināja NATO hartas 5.pantu par kolektīvo aizsardzību. "Ņemiet vērā: ASV visiem spēkiem aizstāvēs katru NATO teritorijas collu," piebilda Baidens.

"Mēs nemeklējam tiešu konfliktu ar Krieviju," sacīja ASV prezidents. "Ja Krievija uzbruks amerikāņiem Ukrainā, mēs spēcīgi atbildēsim. Ja Krievija uzbruks Savienotajām Valstīm vai sabiedrotajiem [NATO] ar asimetriskiem līdzekļiem, tādiem kā graujoši kiberuzbrukumi mūsu kompānijām vai kritiski svarīgai infrastruktūrai, mēs esam gatavi atbildēt."

Baidens arī pavēstīja amerikāņiem, ka konflikta eskalācija viņus ietekmētu.

"Es neizlikšos, ka tas būtu nesāpīgi. [Konfliktam] var būt ietekme uz mūsu enerģijas cenām," sacīja Baidens. "Tāpēc mēs speram aktīvus soļus, lai mazinātu spiedienu uz saviem enerģijas tirgiem (..) Mēs koordinējamies ar galvenajiem enerģijas patērētājiem un ražotājiem."

"Es turpināšu jūs informēt," sacīja Baidens savas runas noslēgumā, liekot saprast, ka ne tuvu neuzskata situāciju par atrisinātu.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais