Ukraina piešķir 520 miljonu eiro garantijas kompānijām, lai nodrošinātu aviosatiksmi

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Ukrainas valdība svētdien ārkārtas sēdē nolēma piešķirt 16,6 miljardus grivnu (apmēram 520 miljoni eiro) garantijām apdrošināšanas un līzinga kompānijām, lai nodrošinātu aviosatiksmes turpināšanos savā gaisa telpā.

"Šis lēmums ļaus stabilizēt situāciju pasažieru aviopārvadājumu tirgū un garantēt mūsu pilsoņu atgriešanos Ukrainā no ārvalstīm," ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

Līdzekļi piešķirti no valsts budžeta rezervju fonda.

Šādu lēmumu valdība pieņēma pēc tam, kad svētdien Ukrainas aviokompānijas "SkyUp" pasažieru lidmašīna, kas veica reisu no Portugālei piederošajām Madeiras salām uz Kijevu, bija spiesta nolaisties Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā. Lidsabiedrība paziņoja, ka Īrijas līzinga kompānija, kurai pieder lidmašīna, aizliegusi tai ielidot Ukrainas gaisa telpā saistībā ar bažām, ka jebkurā brīdī Krievija var sākt iebrukumu Ukrainā.

Sestdien Nīderlandes lidsabiedrība KLM informēja, ka uz nenoteiktu laiku atceļ visus reisus uz Ukrainu, atsaucoties uz drošības risku analīzes rezultātiem.

Vairāki mediji iepriekš vēstīja, ka tuvākajā laikā virkne lielo starptautisko apdrošināšanas kompāniju varētu atteikties segt lidsabiedrību apdrošināšanas gadījumus Ukrainas gaisa telpā. Tas faktiski nozīmētu, ka starptautisko lidsabiedrību reisi uz Ukrainu tiek apturēti un tas pats varētu draudēt arī Ukrainas pārvadātājiem.