Dānija ir gatava uzņemt ASV karavīrus

© Ekrānuzņēmums

Pieaugot spriedzei Rietumu un Krievijas starpā, NATO dalībvalsts Dānija ceturtdien paziņojusi, ka ir gatava uzņemt ASV karavīrus saskaņā ar jauno divpusējo aizsardzības līgumu, ko Dānija noslēgusi ar Savienotajām Valstīm.

Pēdējo divdesmit gadu laikā Dānija ir kļuvusi par vienu no Vašingtonas tuvākajiem Eiropas sabiedrotajiem, un cīnījās kopā ar ASV Irākas karā.
"Savienotās Valstis ir vērsušās pie Dānijas, ierosinot divpusēju sadarbību aizsardzības jomā," žurnālistiem atklāja Dānijas premjerministre Mete Frederiksena.
"Šīs sadarbības precīzs raksturs vēl nav definēts, bet tā varētu ietvert ASV karavīru, materiālu un militārā aprīkojuma klātbūtni Dānijas teritorijā," paziņoja Frederiksena.

Viņa sacīja, ka šīs sarunas nav izraisījusi pašreizējā krīze starp Krieviju un Ukrainu, bet šī krīze ilustrē nepieciešamību pēc lielākas sadarbības.

"NATO un ASV ir mūsu drošības garanti. Tāpēc mēs apvienojam spēkus ar ASV, kad Rietumu vērtības, piemēram, demokrātija un brīvība ir apdraudētas," norādīja Dānijas aizsardzības ministrs Mortens Bodskovs, kurš arī piedalījās ceturtdienas preses konferencē.

Svarīgākais