Ķīna apturējusi Lietuvas liellopu gaļas importu

© Reuters/Scanpix/Leta

Ķīna apturējusi Lietuvas liellopu gaļas importu, paziņojusi Ķīnas muitas pārvalde.

Tā trešdien informējusi, ka nekavējoties pārtrauc pieņemt Lietuvas liellopu gaļas importa deklarācijas.

Sīkākus paskaidrojumus pārvalde nav sniegusi.

2021.gadā Ķīna no Lietuvas importēja 775 tonnas liellopu gaļas.

Tikmēr Vācijas uzņēmumi Lietuvai apliecinājuši, ka nepametīs šīs valsts tirgu Ķīnas spiediena dēļ, ceturtdien paziņojusi prezidenta Gitana Nausēdas ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte.

Pēc viņas teiktā, šāds apliecinājums saņemts pirms Nausēdas vizītes Vācijā.

Lietuvas prezidents kopā ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu šodien Berlīnē tiksies ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu, lai pārrunātu aktuālo drošības situāciju Eiropā. Nausēda šīs vizītes laikā plāno ar Vācijas līderiem apspriest arī jautājumu par Pekinas draudiem Lietuvā strādājošajām starptautiskajām kompānijām, ka tās nevarēs sadarboties ar Ķīnu, ja Lietuva nemainīs savu nostāju attiecībā uz Taivānu.

"Labi, ka pirms vizītes esam saņēmuši apliecinājumu no Vācijas uzņēmumiem Lietuvā, ka viņi nedomā aiziet," Skaisgirīte sacījusi Lietuvas sabiedriskajam radio.

Pēc viņas teiktā, Ķīna "noteikusi Lietuvai nepieteiktas sankcijas" un draudi Lietuvā strādājošajām starptautiskajām kompānijām ir viens no šo sankciju izpausmes veidiem.

Tomēr, kā uzsvērusi prezidenta padomniece, Lietuva vēlētos normalizēt diplomātiskās attiecības ar šo valsti ar pasaulē lielāko iedzīvotāju skaitu.

"Lietuvas nostāja ir tāda, ka mēs principā nevēlamies naidoties ar Ķīnu; mēs gribētu, lai šīs attiecības atgriežas diplomātiskajā gultnē un lai mēs pēc iespējas vairāk sadarbojamies ekonomikā. Šai ziņā Lietuva un Vācija, iespējams, domā ļoti līdzīgi, bet realitāte ir tāda, kāda tā ir," viņa piebildusi.

Vaicāta, vai prezidents tic iespējai normalizēt attiecības, viņa atbildējusi: "Domāju, ka tam vajadzīgs laiks. Protams."

Lietuvas attiecības ar komunistu pārvaldīto Ķīnu īpaši pasliktinājušās, kopš Viļņā pērnruden atklāta Taivānas pārstāvniecība, kuras nosaukumā lietots vārds "Taivāna", lai gan citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Ķīna, reaģējot uz to, vērsusi pret Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, rudenī apturot kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtraucot izsniegt pārtikas importa atļaujas, samazinot kredītlimitu un palielinot cenas Lietuvas kompānijām, kā arī dzēšot Lietuvu no savas muitas sistēmas. Zināms arī, ka Pekina mudinājusi ārvalstu uzņēmumus pārtraukt Lietuvā ražoto detaļu izmantošanu.