Petīcija par Čečenijas līdera atstādināšanu nepilnas diennakts laikā savākusi 100 000 parakstu

© Reuters/Scanpix/Leta

Krievijas opozīcijas politiķa Iļjas Jašina petīcija ar prasību par Čečenijas līdera Ramzana Kadirova atstādināšanu no amata nepilnas diennakts laikā savākusi vairāk nekā 100 000 parakstu.

Petīciju vietnē "Change.org" Jašins publicēja pirmdien. Politiķis arī ierakstījis video vēstījumu, kurā Kadirovu viņš dēvē par padišahu.

Pusotru desmitgadi atrodoties pie varas, Kadirovs Ziemeļkaukāza reģionu pārvērtis par atsevišķu valsti, kur Krievijas likumi nedarbojas, petīcijā norāda Jašins.

Kadirovs nav spējis atrisināt Čečenijas ekonomiskās problēmas, un to, kā atgādina Jašins, pats Kadirovs atklāti atzīst.

Attiecīgi ar saviem pienākumiem Čečenijas līderis galā netiek, secina politiķis.

Čečenijas līderi un drošības struktūru pārstāvji draud nogalināt Krievijas pilsoņus, dara to atklāti, un tam neseko nekāda Kremļa reakcija, norāda Jašins.

Tā Valsts domes deputāts no Čečenijas Adams Delimhanovs draudējis nogriezt galvu Kadirova kritiķiem no bijušā tiesneša Saidi Jangulbajeva ģimenes.

Jašins iestājas arī par Jangulbajeva dzīvesbiedri Zaremu Musimu, kuru čečenu drošībnieki nolaupīja Ņižņijnovgorodā, Pievolgas reģionā, un aizveda uz Čečeniju.

Opozīcijas politiķis interesējas, vai Kadirovam "nav kauns karot ar sievietēm".

Jašins arī apsūdzēja Kadirovu, ka viņš ir līdzdalīgs Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavībā.

"Esmu pārliecināts - tu labi atceries šīs slepkavības izpildītāju vārdus," vēršoties pie Kadirova, norāda Jašins.

Noslēgumā teikts, ka petīciju parakstījušie vēršas pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar prasību atstādināt Kadirovu no Čečenijas vadītāja amata.

Kadirovs janvārī par "teroristu atbalstītājiem" nodēvēja Jangulbajevu ģimeni, cilvēktiesību aizstāvi Igoru Kaļapinu, avīzes "Novaja gazeta" žurnālisti Jeļenu Milašinu un telekanālu "Doždj".

Savukārt Delimhanovs draudēja Jangulbajeviem "nogriezt galvas".

Pēc Kadirova draudiem "Novaja gazeta", Doždj", radio "Eho Moskvi" un tīmekļa medijs "Meduza" vērsās pie Krievijas vadības ar aicinājumu reaģēt uz situāciju.

Kadirova izteikumus par Kaļapinu un Milašinu Kremlis nodēvēja par "personīgā viedokļa paušanu ", bet Valsts domes deputāta izteikumus atteicās vērtēt, norādot, ka tas būtu jādara Valsts domes ētikas komitejai.

Svarīgākais