Baltijas valstu premjeri vēlas izveidoti vienotu pieeju Covid-19 pandēmijas apkarošanā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Baltijas valstu premjeri ir uzdevuši veselības ekspertiem un Veselības ministriju pārstāvjiem sazināties savā starpā, lai līdz martam Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā izveidotu līdzīgu pieeju Covid-19 apkarošanā, šodien pēc tikšanās ar Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu un Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Arī Igaunijas premjerministre Kallasa norādīja, ka Ministru prezidenti sprieduši par to, kā koordinēt ierobežojumu atvieglojumus savā starpā, lai Baltijas valstīs būtu vienoti noteikumi un izpratne, kā ar pandēmiju tikt galā, jo Covid-19 nepazīst robežas un visās vietās tas darbojas vienādi.

Lietuvas premjerministre Šimonīte atzina, ka Covid-19 pandēmija savā veidā ir kļuvusi par ikdienu, tomēr situācija strauji mainās, rodas jauni paveidi, kas rada citus izaicinājumus.

Viņas ieskatā, tuvojoties vasarai, ir svarīgi starp Baltijas valstīm koordinēt risinājumus, lai iedzīvotājiem būtu pēc iespējas mazāk neērtību pārvietoties.

Kā vēstīts, Lietuvas valdība lēmusi, ka no 5.februāra iedzīvotājiem vairs nevajadzēs uzrādīt Covid-19 sertifikātu, lai varētu apmeklēt lielveikalus, restorānus, sporta un izklaides pasākumus, kā arī saņemtu pakalpojumus klātienē.

Savukārt Igaunijas valdošā koalīcija vienojusies par pakāpenisku Covid-19 ierobežojumu samazināšanas plānu, kas paredz pēc pāris nedēļām atteikties no Covid-19 sertifikātu izmantošanas, ja vairākas dienas līdz tam slimnīcās katru dienu nonāks ne vairāk kā 25 Covid-19 pacientiem.

Tikmēr Latvijas valdība februāra laikā plāno lemt par izejas no Covid-19 pandēmijas pasākumu stratēģiju, izvērtējot visus drošības pasākumus.

Svarīgākais