"Piemērs cieņpilnām attiecībām"; Putins uzteic ciešās Krievijas un Ķīnas attiecības

© AFP/Scanpix/Leta

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien, tiekoties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, uzteicis Maskavas ciešās attiecības ar Pekinu.

Laikā, kad Krievija un Ķīna cenšas padziļināt sadarbību, jo abas valstis arvien asāk tiek kritizētas Rietumos, to līderi tikās Ķīnas galvaspilsētā, kur piektdien tiks atklātas ziemas olimpiskās spēles.

Putins televīzijā pārraidītajā tikšanās ievadā pauda pārliecību, ka Maskavas un Pekinas attiecības "iet draudzības un stratēģiskas partnerības ceļu".

Krievijas prezidents atzina, ka abu valstu partnerība ir "patiešām nepieredzēta rakstura" un "ir piemērs cieņpilnām attiecībām".

Pirms tikšanās Putins paziņoja, ka Maskava ir sagatavojusi jaunu līgumu par desmit miljardu kubikmetru dabasgāzes piegādi Ķīnai no Krievijas Tālajiem Austrumiem.

Pirms abu līderu tikšanās Kremļa pārstāvis paziņoja, ka Krievija un Ķīna parakstīs dokumentu, kurā atspoguļoti to "kopīgie uzskati" par drošību un citiem jautājumiem.

Piektdien Putins apmeklēs Pekinas ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju.

Lai gan dopinga skandāla dēļ Krievijas amatpersonām aizliegts apmeklēt starptautiskās sacensības, rīkotājvalsts vadītājs drīkst tās īpaši ielūgt.

Krievijas sportisti, kas pierādījuši, ka nav lietojuši aizliegtas vielas snieguma uzlabošanai, sacensībās drīkst piedalīties kā Krievijas Olimpiskās komandas pārstāvji bez savas valsts karoga un himnas.

Pekina un Maskava ir nosodījušas vairāku valstu pieteikto Pekinas olimpisko spēļu diplomātisko boikotu, kuru Rietumvalstis pamato ar cilvēktiesību pārkāpumiem un minoritāšu apspiešanu Ķīnā.