ASV draudot jūtama nodokļu paaugstināšana

© skatiens

Cerība, ka mēs varēsim atrisināt problēmas ASV ekonomikā bez ievērojama nodokļu pieaugumua, ir nereāla. Tā, intervijā Bloomberg Televīzijai sacījis bijušais ASV Federālo rezervju vadītājs Alans Grīnspens (Alan Greenspan).

Par to šodien ziņo portāls db.lv

A. Grīnspens arī sacījis, ka Federālajām Rezervēm nāksies izņemt naudu no finanšu sistēmas, lai izvairītos no inflācijas.

Viņš prognozē, ka nākamajos sešos mēnešos ASV ekonomikā būs vērojams pieaugums, taču jau 2010.gadā tas atkal palēnināsies.

Pasaules lielākā ekonomika laika posmā no aprīļa līdz jūnijam saruka par 0.7% gada griezumā, kas bija labākais rādītājs vairāk nekā gada laikā. Bloomberg norāda, ka negaidīts biznesa aktivitātes rādītāja samazinājums līdz ar ziņojumu, ka darba devēji darbavietu skaitu samazinājuši vairāk nekā gaidīts, liecina, ka ASV ekonomikas atlabšana varētu būt lēna.

A. Grīnspens, kurš Federālo Rezervju vadītāja amatā tika apstiprināts 1987.gadā un tajā atradās līdz 2006.gada janvārim, slavējis pasākumus, kādus veicis viņa amata pēctecis Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke), palīdzot ekonomikai izkļūt no lejupslīdes.

«Federālās Rezerves ir paveikušas lielisku darbu,» viņš teicis. A. Grīnspens cildinājis arī ASV prezidentu B. Obamu, sakot, ka viņš ir «ļoti pārsteigts» par B. Obamu un nosaucis viņu par «ļoti inteliģentu cilvēku».

«Bet es nedomāju, ka viņš pietiekami kontrolē ļoti nopietno budžeta problēmu,» piebildis bijušais Federālo Rezervju vadītājs.

Tiek prognozēts, ka ASV budžeta deficīts šogad pieaugs līdz 1.6 triljoniem ASV dolāru, ko daļēji veicinās prezidenta Baraka Obamas (Barack Obama) 787 miljardus vērtā ekonomikas stimulēšanas pakete. Laika posmā no 2010. līdz 2019. gadam deficīti kopā veidos 7.1 triljonu ASV dolāru.

Pasaulē

Upju plūsmas visā pasaulē pagājušajā gadā rekordkarstuma apstākļos samazinājās līdz visu laiku zemākajam līmenim, apdraudot ūdens piegādi pieaugoša pieprasījuma laikmetā, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas laikapstākļu aģentūras ziņojumu, vēsta medijs “Al Jazeera”.

Svarīgākais