Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Obligātas vakcinācijas pretinieki Kanādā sola turpināt protestus

© Reuters/Scanpix/Leta

Obligātas vakcinācijas pretinieki, kas noorganizējuši plašus protestus Kanādā, sola turpināt demonstrācijas "tik ilgi, cik nepieciešams".

Tikmēr vietējo amatpersonu un iedzīvotāju pacietība sāk sarukt, sevišķi Otavā, kur protesti nedēļas nogalē paralizēja ikdienas dzīvi.

Protesta akcija "Brīvības kolonna" pret ierobežojumiem, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju, bet jo īpaši ar lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, sākās janvāra beigās Vankūverā, Kanādas rietumos, kur vairāki desmiti autovadītāju organizēja kolonnu, lai dotos uz Otavu.

Viņiem ceļā pievienojās citi, un arī citos Kanādas reģionos sākās protesti.

Par likuma pārkāpumiem protestu laikā Otavas policija sākusi vairākas izmeklēšanas un ir aizturējusi trīs cilvēkus.

Pakāpeniski protestētāju skaits ir sarucis. Ja nedēļas nogalē Otavas centrā protestēja tūkstošiem cilvēku, tad trešdien to skaits bija samazinājies līdz aptuveni 250.

"Vairums demonstrantu ir devušies prom," trešdien preses konferencē paziņoja Otavas policijas priekšnieks Pīters Slolijs, norādot, ka palikušie ir apņēmības pilni un naidīgi noskaņoti.

Slolijs pieļauj, ka nedēļas nogalē protestētāju skaits atkal pieaugs. Protestos piedalās cilvēki no visas Kanādas.

Protestu organizētāju pārstāve atzinusi, ka sākumā viņi bijuši pārsteigti par lielo demonstrantu skaitu, bet tagad viņi esot labi organizēti un gatavojas turpināt protestus, "līdz Kanāda atkal būs brīva valsts".

Akciju vietnē "GoFundMe" protestu atbalstam savākti vairāk nekā desmit miljoni Kanādas dolāru (6,9 miljoni eiro), no kuriem miljons jau pieejams organizatoriem.

Vairākas amatpersonas ierosinājušas vērsties tiesā pret "GoFundMe", lai nepieļautu pārējās naudas nonākšanu protesta organizētāju rokās.

Protesti aizvadītajā nedēļas nogalē pagāja kopumā mierīgi, lai gan dažu demonstrantu uzvedība tikusi stipri kritizēta.

Policija Otavā otrdien aizturēja un izvirzīja apsūdzības diviem vietējiem iedzīvotājiem. Viens tika apsūdzēts par kaitējuma nodarīšanu īpašumam, bet otrs par ieroča nēsāšanu publiskā sanāksmē. Trešdien Otavā tika aizturēts cilvēks no Kvebekas par draudu publicēšanu sociālajos medijos.

Policija arī sākusi 13 izmeklēšanas par pārkāpumiem protestu laikā, tostarp Nacionālā kara memoriāla apgānīšanu.

Otavas iedzīvotāju vidū pieaug neapmierinātība ar protestiem un daudzi pārmetuši policijai, ka tā ir pārāk pasīva. Tikmēr protestētāji pārmet agresivitāti politiķiem un medijiem, apgalvojot, ka viņos neieklausās.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ir attiecies tikties ar protestētājiem, kurus nodēvējis par skaļu, bet niecīgu minoritāti, kas vēršas pret zinātni un valdību.

Albertas provincē kravas mašīnu kolonna jau piecas dienas ir nobloķējusi lielceļu, kas ir galvenā preču transporta artērija starp Kanādu un ASV.

Otrdien vairāki protestētāji pārāva policijas ierīkoto nožogojumu un notika kravas mašīnu sadursme ar cietiem transporta līdzekļiem.