Landsberģis: Lietuva un Somija vienādi saprot draudus drošībai reģionā

© Andrius Ufartas /F64

Lietuva un Somija vienādi saprot draudus drošībai reģionā, bet pašreizējā ģeopolitiskā situācija rada apstākļus, lai nostiprinātu sadarbību aizsardzības jomā, pirmdien vizītes laikā Somijā paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Viņš arī uzsvēra, ka NATO joprojām īsteno atvērto durvju politiku un ir gatava uzņemt jaunas dalībvalstis.

"Neskatoties uz to, ka Lietuva ir NATO dalībvalsts, bet Somija nav, draudus reģiona drošībai mēs uztveram vienādi un jūtam atbildību par šo drošību. Izaicinājumi drošībai, kas rodas, dod iespēju nostiprināt sadarbību šajos jautājumos," sacīja Landsberģis preses konferencē Helsinkos pēc tikšanās ar Somijas ārlietu ministru Peku Hāvisto.

Abu ministru tikšanās notika laikā, kad Krievija koncentrē savu karaspēku pie Ukrainas robežas, radot bažas, ka gatavojas iebrukt kaimiņvalstī.

Reaģējot uz pašreizējo drošības situāciju, Somijas prezidents Sauli Nīniste savā Jaungada runā sacīja, ka Somijai joprojām ir iespēja lūgt to uzņemt NATO, "ja mēs paši tā izlemsim". Tas Somijā no jauna izraisījis diskusijas par to, vai valstij būtu jāiestājas NATO.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais