Igaunija varētu atteikties no Covid-19 sertifikātiem; visas Igaunijas parlamenta frakcijas to atbalsta

© Ekrānuzņēmums

Visas Igaunijas parlamenta (Rīgikoga) frakcijas atbalsta atteikšanos no Covid-19 sertifikātiem, ziņo Igaunijas portāls err.ee.

Principā visas Rīgikogu partijas atbalsta nepieciešamību sākt gatavoties atteikties no korona sertifikāta izmantošanas, kā to ieteicis Centra partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass. Tomēr vairākums atsaucas arī uz Ratasa iniciatīvas populismu.

"Es domāju, ka tā ir daļa no tā, ko šodien dara Centra partija. Ja paskatās uz kopējo Centra partijas attieksmi, tad viņu prasības vienmēr ir uz saulaino pusi. "Šobrīd teikt, ka mēs tuvojamies finišam ir, protams, populārs viedoklis,» ERR trešdien sacīja Centra partijas koalīcijas partneru Reformu partijas valdes locekle Kristena Mihala.

Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētāja vietnieks Lauri Lēmets ERR sacīja, ka, viņaprāt, ideja par atteikšanos no korona sertifikāta un ātro testu izmantošanu bija saprātīga, lai gan atšķirībā no valdības viņam nebija ekspertu palīdzības, lai iegūtu precīzākus novērtējumus. "Pēc manas pieredzes šķiet, ka eksprestests ir daudz labāks nekā vakcinācija. Esmu vakcinējies divas reizes, bet jau divas reizes esmu slimojis ar Covid-19. Tāpēc šķiet, ka tas mani neglābj no pārnešanas," Lēnemets teica. "Citiem vārdiem sakot, šķiet saprātīgi, ka sabiedrība jāatsāk normāli funkcionēt."

Igaunijai ir jāgatavojas valsts mēroga vakcinācijas sertifikāta atcelšanai, trešdien paziņoja valdības koalīcijā ietilpstošās Centra partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass .
"Mums ir jāsāk arī nopietna gatavošanās, lai atteiktos no Covid sertifikāta.Tas nenotiks vienas nakts laikā, tas prasīs vairāk laika. Bet es domāju, ka mums ir jādodas tajā virzienā," sociālajos tīklos raksta Ratass. "Covid sertifikātu ieviešana noteikti ir bijusi pareiza rīcība, taču tā ir novecojusi. Kā ceļošanas dokuments tas vēl kādu laiku paliks spēkā."
Kā norādīja iepriekšējā Zinātniskās padomes vadītāja Irja Lutsāra, korona sertifikāta nozīme valsts mērogā sāks samazināties.
"Korona pase bija pamatota un vajadzīga, bet tagad tiešām šķiet, ka tās īpatsvars vismaz iekšzemē sāk sarukt. Ceļošanai tā neapšaubāmi ir nepieciešama," sacīja Lutsārs. .

Nākamnedēļ vēl nenotiek debates par kovida sertifikāta izmantošanas atcelšanu.

"Nē, ne nākamnedēļ," sacīja Maimets, neprecizējot, kad tas varētu notikt. "Es nezinu. Es netaisos piedāvāt. Bet mēs visi zinām, ka reiz tas notiks," viņš piebilda.

Pasaulē

Pasaulē populārās spēles "Fortnite" izstrādātājs "Epic Games" sūdz tiesā tehnoloģiju kompānijas "Google" un "Samsung", apsūdzot tās par nelikumīgu sadarbošanos, lai bloķētu konkurentus lietotņu veikalam "Samsung" ierīcēs.