Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Itālijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā nav izdevies ievēlēt jaunu prezidentu

© Pixabay

Itālijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirmdien nav izdevies ievēlāt jaunu prezidentu, kas jau bija gaidāms.

Uzvarētājs tiek izvēlēts aizklātā balsojumā, piedaloties senatoriem, Deputātu palātas locekļiem un Itālijas reģionu pārstāvjiem - kopumā 1009 cilvēkiem.
Pirmajās trīs kārtās prezidenta ievēlēšanai nepieciešams divu trešdaļu vairākums, taču turpmākajās kārtās pietiks ar vienkāršo vairākumu, tas ir, ar 50% balsu plus vēl vienu balsi.

Pirmajā kārtā neviens no kandidātiem nesaņēma divas trešdaļas balsu. Centriski kreisās un centriski labējās partijas nav vienojušās par kopīgu kandidātu.

Līdzīgi rezultāti gaidāmi arī vēlēšanu otrajā un trešajā kārtā. Tikai pēc ceturtās kārtas, kas plānota ceturtdien, prezidenta ievēlēšanai pietiks ar vienkāršo vairākumu.

80 gadus vecais prezidents Serdžo Matarella ir nolēmis nekandidēt uz vēl vienu septiņu gadu termiņu, un par favorītu cīņā par prezidenta amatu tiek uzskatīts pašreizējais Itālijas premjerministrs Mario Dragi.

Matarellas termiņš prezidenta amatā beigsies 3.februārī.

Tā kā 73 gadus vecais Dragi nevar ieņemt abus amatus, Romā nedēļām ilgi notiek sarunas, kas notiks ar viņa valdību, kurā ietilpst teju visas lielās parlamenta partijas.

Bijušais premjerministrs un miljardieris Silvio Berluskoni, kurš bija labējo partiju kandidāts vēlēšanās, neilgi pirms prezidenta vēlēšanām pavēstīja, ka tomēr nepretendēs uz valsts galvas amatu.