Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Slēgta lidosta, bloķēti ceļi - Stambulā sniegputenis rada haosu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Stambulas lidosta pirmdien tika slēgta sniegputeņa dēļ, kas piemeklēja Vidusjūras austrumu piekrastes valstis, izraisot elektroapgādes pārtraukumus un satiksmes haosu.

Stambulas lidosta ir Eiropas noslogotākā lidosta, un tās slēgšana apturēja avioreisus plašā rajonā no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas līdz Eiropai un Āzijai.

Lidostā zem bieza sniega sagruva viena kravu termināļa jumts, bet neviens netika ievainots.

Ceļojumu nozares amatpersonas pavēstīja, ka šī lidosta ir slēgta pirmoreiz, kopš tā 2019.gadā nomainīja Stambulas veco Atatirka lidostu kā aviokompānijas "Turkish Airlines" jaunais satiksmes centrs.

Šīs ziemas pirmais sniegs Turcijas lielākajā pilsētā radīja problēmas iedzīvotājiem, apgrūtinot automašīnu pārvietošanos. Lielveikali tika slēgti agrāk un pārtikas piegādes dienesti apturēja darbu, jo piegādātāji nespēja izkļūt caur sniega radītiem sastrēgumiem.

Sniegputenis bloķēja ceļus Turcijas centrālajā daļā un dienvidaustrumos, bet pēc tam pārvietojās uz kaimiņvalsti Sīriju, radot jaunas ciešanas bēgļu nometnēs Sīrijas ziemeļos.

Stambulas lidosta pērn apkalpoja vairāk nekā 37 miljonus pasažieru, kļūstot par vienu no svarīgākajiem gaisa satiksmes centriem pasaulē.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana kritizētāji tomēr ir apšaubījuši viņa lēmumu uzcelt jauno lidostu nomaļā Melnās jūras piekrastes daļā, kuru ziemās bieži klāj migla.

"Nelabvēlīgu [laika] apstākļu dēļ visi lidojumi ir uz laiku apturēti gaisa satiksmes drošības labad," paziņoja Stambulas lidosta. Reisu apturēšanas termiņš tika vairākkārt pagarināts līdz otrdienas rītam.

Vairums Turcijas galveno institūciju turpināja darbu, bet Grieķijas galvaspilsētā Atēnās sniegputeņa dēļ tika apturēta parlamenta sesija, uz laiku tika slēgtas skolas un vakcinācijas centri, un simtiem autovadītāju nokļuva sastrēgumos uz Atēnu apkaimes ceļiem.