Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ASV nosaka trauksmes gatavību 8500 karavīriem saistībā ar saspīlējumu Ukrainā

© US Army/Cover-Images.com/Scanpix/Leta

ASV pirmdien noteica trauksmes gatavību 8500 karavīriem saistībā ar augošo saspīlējumu Ukrainā, un ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā ar sabiedrotajiem Eiropā centās uzturēt Rietumvalstu vienotību pret Krievijas spiedienu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir koncentrējis 100 000 karavīru Ukrainas robežas tuvumā, lai gan Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka jaunu iebrukumu Ukrainā.

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs sacīja, ka 8500 ASV karavīru ir "paaugstinātā trauksmes gatavībā", bet vēl netiek dislocēti uz Austrumeiropu. Lielākā daļa šo karavīru tiktu izmantoti, lai atbalstītu NATO Reaģēšanas spēkus, ja tos vajadzētu aktivizēt.

"Tas ir domāts (..) mūsu NATO sabiedroto iedrošināšanai," sacīja Kērbijs. "Tas sūta ļoti skaidru signālu Putinam, ka mēs nopietni uztveram mūsu saistības pret NATO."

Arī NATO ir paziņojusi, ka nosūta iznīcinātājus un kuģus sava austrumu flanga aizsardzības pastiprināšanai.

Saspīlējums Ukrainā ir veicinājis nestabilitāti globālajos akciju tirgos. Krievijas galvenais akciju indekss kritās un Krievijas centrālā banka nolūkā stabilizēt krītošo rubļa kursu pirmdien pārtrauca pirkt ārvalstu valūtu Nacionālā labklājības fonda vajadzībām.