Pēc sarunām Ženēvā Lavrovs paziņo, ka ASV sniegs rakstiskas atbildes uz Krievijas prasītajām "drošības garantijām"

© AFP/Scanpix/Leta

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pēc piektdien Ženēvā notikušajām sarunām ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu paziņoja, ka ASV nākamajā nedēļā sniegs rakstiskas atbildes uz Krievijas prasītajām "drošības garantijām".

"Mēs beidzām ar vienošanos, ka nākamajā nedēļā mēs saņemsim rakstiskas atbildes uz visiem mūsu priekšlikumiem," pēc sarunām preses konferencē sacīja Lavrovs.

Lavrovs arī pauda cerības, ka pēc "atklātajām" sarunām ar ASV "emocijas pierims".

Lavrova un Blinkena sarunas Ženēvā noslēdzās ātrāk par plānoto. Bija plānots, ka sarunas centienos mazināt spriedzi, kas izveidojusies ap Ukrainu, ilgs divas stundas, bet tās noslēdzās pēc pusotras stundas.

Pirms sarunām Blinkens un Lavrovs pavēstīja, ka negaida nekādus izrāvienus.

Kijeva un Rietumi bažījas, ka Krievija varētu atkal uzbrukt Ukrainai, pie kuras robežām ir izvietoti tūkstošiem krievu karavīru.

Maskava noliedz, ka tai būtu šādi plāni, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

Krievija ir vairākkārt pieprasījusi rakstisku atbildi no Vašingtonas uz tās priekšlikumiem.