Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas ārlietu ministrs nobažījies par Krievijas karaspēka ierašanos Baltkrievijā

© AFP/Scanpix/Leta

Krievijas karaspēka ierašanās Baltkrievijā palielina tiešo apdraudējumu Lietuvai, trešdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Esošajos apstākļos Krievijas bruņoto spēku ierašanos Baltkrievijā uzskatām ne tikai par drošības situāciju destabilizējošu faktoru, bet arī par vēl lielāku tiešo apdraudējumu Lietuvai," Anušausks rakstīja sociālajā tīklā "Facebook".

Lietuvas aizsardzības ministrs informēja, ka viņam trešdien paredzēta tikšanās ar vēstniekiem no deviņām NATO dalībvalstīm, "kuras aktīvi iesaistās Lietuvas drošības vairošanā".

"Mēs runāsim par drošības situāciju, un es viņus informēšu par Lietuvas rīcību," pauda ministrs.

Pieaugot saspīlējumam reģionā, Lietuva nolēmusi palielināt jauniesaucamo skaitu armijā, kā arī paātrināt raķešu sistēmu iegādi.

Krievija uzstāj, ka Baltkrievijā karavīrus dislocējusi februārī paredzētajām mācībām, tomēr Rietumvalstis bažījas par iespējama iebrukuma Ukrainā gatavošanu.

Maskava nav atklājusi, cik daudz tās karavīru piedalīsies mācībās, par kurām šonedēļ paziņoja Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko. Minska uzstāj, ka kopīgās mācības ar Krieviju notiks, jo pieaugot tās kaimiņvalstu Ukrainas un Polijas radītais militārais apdraudējums.

Kā apgalvo Krievija, militāro mācību mērķis esot trenēt "ārējas agresijas novēršanu", un to laikā Baltkrievijā tā izvietos raķešu sistēmas "S-400".