Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Saūda Arābijas koalīcija bombardē Jemenas galvaspilsētu

© EPA/Scanpix/Leta

Saūda Arābijas vadītās koalīcijas spēki ir veikuši gaisa triecienus Jemenas galvaspilsētai Sanai, nogalinot 14 cilvēkus un sagraujot divas mājas, otrdien pavēstīja ziņu avots mediķu aprindās. 

Sanu ir ieņēmuši hutiešu nemiernieki, un koalīcijas uzbrukums tai notika dažas stundas pēc tam, kad hutiešu dronu un raķešu uzbrukumā Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) galvaspilsētai Abū Dabī pirmdien tika nogalināti trīs cilvēki.

Sanas bombardēšanā tika nogalināts hutiešu brigādes ģenerālis Abdalla Kasims al Džunaids, kurš bija nemiernieku gaisa spēku akadēmijas direktors, un viņa ģimenes locekļi, vēstīja nemiernieku ziņu aģentūra "Saba".

Koalīcijas spēki pēc tam otrdien veica vēl dažus gaisa triecienus Sanai.

"Vēl tiek meklēti izdzīvojušie [sagrauto namu] gruvešos," sacīja vairāku upuru radinieks Akrams al Ahdals.

AAE kopš 2015.gada sākuma ir iesaistījušies Saūda Arābijas vadītā militārā koalīcijā, kura atbalsta Jemenas valdību cīņā pret Irānas atbalstītiem hutiešu nemierniekiem, kuri vairākkārt ir vērsuši pārrobežas uzbrukumus pret mērķiem Saūda Arābijā.

AAE solīja skarbu atbildi uz pirmdien notikušo hutiešu uzbrukumu, kas ir pirmais hutiešu uzbrukums ar cilvēku upuriem šīs valsts teritorijā.

Jemenā notiek pilsoņkarš kopš 2014.gada, kad hutieši ieņēma galvaspilsētu Sanu. Šajā konfliktā gājuši bojā 377 000 cilvēku, vairāki miljoni ir aizbēguši no savām mājām, daudziem draud bads, un ANO situāciju Jemenā dēvē par pasaulē lielāko humāno krīzi.