Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ANO aviācijas aģentūra pabeigusi ziņojumu par Minskā nosēdināto "Ryanair" lidmašīnu

© Reuters/Scanpix/Leta

ANO Civilās aviācijas organizācija (ICAO) pabeigusi ziņojumu par lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, pirmdien paziņojusi organizācija.

ICAO maijā uzsāka "faktu noskaidrošanas izmeklēšanu" par incidentu ar reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu.

Pērnā gada 23.maijā pēc lidmašīnas nosēdināšanas Minskā tika aizturēti divi tās pasažieri - opozīcijas žurnālists Ramans Pratasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izpelnījās starptautisku nosodījumu par šādu "gaisa pirātismu", un vairākas valstis, tostarp ASV, Kanāda, Lielbritānija, kā arī Eiropas Savienība (ES) piemēroja Baltkrievijai sankcijas.

Visām 193 ICAO dalībvalstīm, tostarp 36 valstīm, kas veido organizācijas padomi, pirmdien bija iespējams iepazīties ar ziņojumu, paziņoja organizācija.

"Padomes pārstāvji oficiāli apsvērs visas turpmākās darbības, kas ICAO jāveic saistībā ar ziņojumā konstatēto, sanāksmē, kas pašlaik paredzēta 31.janvārī," paziņoja Monreālā bāzētā organizācija.

"Tajā dienā padome arī izskatīs Baltkrievijas lūgumu par to, ko valsts uzskata par nelikumīgiem ierobežojumiem vai sankcijām, kuras tai pēc notikuma ir noteikušas citas valstis un ES," paziņoja ICAO.

ICAO ziņojumu, kura publiskošana iepriekš tika atlikta, sastādīja ICAO eksperti navigācijā, gaisa drošībā, lidaparātu darbībā un starptautiskajās tiesībās, kas regulē gaisa satiksmi.