Vācijas ārlietu ministre: Vācija darīs visu, kas tās spēkos, lai garantētu Ukrainas drošību

© Ģirts Ozoliņš / F64

Vācija darīs visu, kas tās spēkos, lai garantētu Ukrainas drošību, pirmdien paziņoja Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka, kur pirmo reizi kopš stāšanās amatā vizītē apmeklēja Ukrainu.

"Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai garantētu Ukrainas drošību. Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai garantētu Eiropas drošību," viņa sacīja preses konferencē pēc tikšanās ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu.

Ukrainas ārlietu ministrs žurnālistiem teica, ka abas valstis ir "apņēmušās konfliktu atrisināt diplomātiskā ceļā".

"Mūsu kopīgais mērķis ir iedarbīgs Normandijas formāta darbs un Normandijas formāta līderu samits," viņš piebilda.

Vienlaikus Kuleba atkārtoti pauda Ukrainas vēlmi saņemt ieročus no rietumvalstīm. Kijeva decembrī apsūdzēja Berlīni par NATO ieroču piegādes bloķēšanu.

"Mūsu dialogs ar Vāciju šajā jautājumā turpinās," viņš teica.

Bērbokas vizīte Kijevā notiek laikā, kad notiek mēģinājumi atjaunot sarunas tā dēvētajā Normandijas formātā starp Vāciju, Franciju, Krieviju un Ukrainu ar mērķi mazināt konflikta Ukrainā saspīlējumu.

Otrdien Maskavā gaidāma Bērbokas pirmā tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Pirms tikšanās Lavrovs paziņoja, ka tā būs "padziļināta viedokļu apmaiņa par pašreizējiem starptautiskiem jautājumiem, vispirms par Krievijas ierosinājumu par drošības garantijām izpildi".

Preses konferencē pirmdien Lavrovs norādīja, ka Krievija gaida "konkrētas atbildes" uz prasībām drošības jomā.

Viņš piebilda, ka "Krievijas vadība spēj aizsargāt savas intereses gan drošības, gan Krievijas pilsoņu tiesību garantēšanā".

Rietumvalstis apsūdz Krieviju par tanku, artilērijas un apmēram 100 000 karavīru izvietošanu pie Ukrainas austrumu robežas. NATO norāda uz iespējamu iebrukuma plānošanu.

Krievija noliedz, ka plānotu uzbrukt kaimiņvalstij, un apsūdz NATO par klātbūtnes palielināšanu teritorijās, kuras Krievija uzskata par savu ietekmes zonu. Maskava asi iebilst pret NATO paplašināšanos.

Vizītes Madridē laikā Vācijas kanclers Olafs Šolcs sacīja, ka "no Krievijas sagaidām skaidrus soļus situācijas deeskalācijai".

"Militārai agresijai pret Ukrainu būtu nopietnas politiskas un ekonomiskas sekas" Krievijai, viņš brīdināja kopīgā preses konferencē ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu.

Svarīgākais