Kazahstānas eksprezidenta brāļadēls atlaists no Nacionālās drošības komitejas vicepriekšsēdētāja amata

© Reuters/Scanpix/Leta

Eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva brāļadēls Samats Abišs atlaists no Nacionālās drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieka amata, pirmdien paziņojis prezidenta birojs.

Pirmdien no amata atkāpies arī Nazarbajeva znots, miljardieris Timurs Kulibajevs, kurš līdz šim vadīja Kazahstānas lielāko biznesa lobiju grupu.

81 gadu vecais Nazarbajevs, kurš, neskatoties uz aiziešanas no prezidenta amata 2019.gadā, joprojām tika uzskatīts par ietekmīgāko Kazahstānas politiķi, kopš šomēnes pieredzētajiem masu protestiem un nekārtībām sabiedrībā nav redzēts.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati, Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs lūdza Krievijas vadītās militārās alianses kontingenta izvietošanu valstī.

Tokajevs nekārtību laikā nomainīja Nazarbajevu Drošības padomes priekšsēdētāja amatā.

Tokajevs arī iecēla jaunu Nacionālas drošības komitejas vadītāja vietnieku, bet Abišu uzreiz neatlaida.

Pagājušajā nedēļā Tokajevs paziņoja, ka visiem, kas sapelnījuši bagātību Nazarbajeva 30 valdīšanas gados, tagad jādalās tajā ar sabiedrību.

Kazahstānas valsts fonds sestdien atcēla divus Nazarbajeva znotus no vadošiem amatiem valsts naftas un gāzes uzņēmumos.

Kulibajevs, kuram kopā ar sievu pieder Kazahstānas lielākā banka "Halyk", nepaskaidroja, kādēļ atstāj amatu ietekmīgajā lobiju grupā "Atameken".

Kazahstānā vardarbīgajos nemieros dzīvību zaudējuši 225 cilvēki, sestdien pavēstīja varasiestādes, apliecinot, ka upuru skaits ir krietni lielāks, nekā ziņots iepriekš.

Varasiestādes ir aizturēts bijušo Nacionālās drošības komitejas priekšsēdētāju Karimu Masimovu un divus viņa vietniekus. Viņiem izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā.

Svarīgākais