Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: kādi ir galvenie iemesli, kāpēc cilvēki nedzīvo dabai draudzīgi?

© pexels.com

Bažas par dabu ir sasniegušas vēl nepieredzētu apmēru, un cilvēki vairāk nekā jebkad agrāk ir noraizējušies par dažādiem ar dabu saistītiem jautājumiem. Tomēr ilgtspējīgi ikdienas paradumi arvien lielā mērā iepaliek vēlmei dzīvot veselīgāk un videi draudzīgāk, atklāj jaunākais "GlobeScan" pētījums. Biežāk minētie iemesli ir atbalsta trūkums un šķietami augstās izmaksas.

Pētījumā, kas veikts vairāk nekā 30 valstīs, konstatēts, ka klimata pārmaiņas un gaisa piesārņojums ļoti ietekmē vairāk nekā trešdaļu aptaujāto, un cilvēki ir ļoti motivēti dzīvot veselīgāk un piekopt ilgtspējīgāku dzīvesveidu. 60% cilvēku ir apņēmušies mainīt savus paradumus un dzīvot veselīgāk, un 46% aptaujāto vēlas vairāk saudzēt dabu. Tomēr tikai daži no viņiem (attiecīgi 28% un 22%) atzīst, ka šajā jomā ir kaut ko būtiski mainījuši.

Dažāda vecuma cilvēki visā pasaulē aicina valdību un uzņēmumus sniegt lielāku atbalstu un apgalvo, ka biežāk varētu atļauties veselīgākas un ilgtspējīgākas preces, ja tās kalpotu ilgi un ja būtu maciņam draudzīgākas. Galvenais secinājums ir tāds, ka 46% cilvēku par galveno šķērsli veselīgākam un ilgtspējīgākam dzīvesveidam uzskata augstas izmaksas, bet 48% apgalvo, ka veselīgu un ilgtspējīgu pārtiku neiegādājas, jo nevar to atļauties.

Pētījumā arī secināts, ka iedzīvotājiem vairāk nekā jebkad agrāk rūp daba, ūdens piesārņojums, dabas resursu izsīkšana, klimata pārmaiņas, gaisa piesārņojums un bioloģiskās daudzveidības samazināšanās. 63% aptaujāto visā pasaulē uzskata, ka klimata pārmaiņas ir "ļoti nopietna" problēma, un citas nopietnākās problēmas ir resursu izsīkšana (64%) un ūdens piesārņojums (65%).