Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Desmit pasaulē turīgāko cilvēku bagātība pandēmijas laikā dubultojusies

© pexels.com

Desmit turīgākie cilvēki pasaulē pirmajos divos koronavīrusa pandēmijas gados dubultojuši savu bagātību, bet nabadzīga un nevielīdzība palielinājusies, secināts starptautiskās humānās palīdzības organizācijas "Oxfam" ziņojumā.

"Oxfam" norāda, ka šo cilvēku bagātība šajā periodā palielinājusies no 700 miljardiem dolāru līdz 1,5 triljoniem dolāru, tai vidēji pieaugot par 1,3 miljardiem dolāru dienā.

Organizācija skaidro, ka miljardieru bagātība pandēmijas laikā pieaugusi straujāk, nekā iepriekšējos 14 gados, kad pasaules ekonomika piedzīvoja smagāko recesiju kopš Volstrītas sabrukuma 1929.gadā.

"Oxfam" šo nevienlīdzību dēvē par ekonomisko vardarbību un vēstī, ka nevienlīdzība veicina 21 000 cilvēku nāvi katru dienu, ņemot vērā veselības aprūpes pieejamības trūkumu, ar dzimumu saistītu vardarbību, badu un klimata izmaiņas.

Tāpat pandēmija nabadzībā novedusi 160 miljonus cilvēku.

"Oxfam" savus aprēķinus veikusi, balstoties uz jaunāko informāciju un visaptverošiem datu avotiem, un izmantojusi žurnāla "Forbes" apkopotu pasaules bagātāko cilvēku sarakstu.

"Forbes" par pasaulē desmit bagātākajiem cilvēkiem atzinis ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla" vadītāju Īlonu Masku, ASV interneta giganta "Amazon" vadītāju Džefu Bezosu, "Google" dibinātājus Leriju Peidžu un Sergeju Brinu, sociālā tīkla "Facebook" dibinātāju un vadītāju Marku Zakerbergu, bijušos ASV programmatūras izstrādes kompānijas "Microsoft" dibinātājus Bilu Geitsu un Stīvu Balmeru, datortehnoloģiju kompānijas "Oracle" līdzdibinātāju Leriju Elisonu, ASV investoru Vorenu Bafetu un Francijas luksusa preču ražotāja LVMH vadītāju Bernāru Arno.