Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ES ārlietu ministri: Krievijas agresīvā politika pret Ukrainu un prasības ASV un NATO rada izaicinājumu eiroatlantiskajai drošībai

© Vladislavs Proškins / F64

Krievijas agresīvā politika pret Ukrainu un izvirzītās prasības ASV un NATO rada izaicinājumu eiroatlantiskajai drošībai un ir pretrunā starptautiskajiem pamatprincipiem un normām, Eiropas Savienības (ES) neformālajā ārlietu ministru sanāksmē atzinuši politiķi, pārrunājot drošības situāciju Austrumeiropā

Kā informēja Ārlietu ministrijā, vakar un šodien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) piedalījās ES neformālajā ārlietu ministru jeb tā dēvētajā Gimnihas sanāksmē Brestā, Francijā. Tās laikā notika ES ārlietu ministru un aizsardzības ministru kopīga diskusija par ES Stratēģisko kompasu drošībai un aizsardzībai. Tāpat ārlietu ministri apsprieda drošības situāciju Austrumeiropā un ES-Ķīnas attiecības, kā arī situāciju Mali, kur pārejas valdības pārstāvji būtiski kavē demokrātisko procesu attīstību.

Ministri apliecinājuši, ka Krievijas agresijas gadījumā ES atbilde būs vienota un stingra. Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka ES ir jāturpina stingri atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību. Tāpat ministrs aicināja padziļināt sadarbību ar ES austrumu kaimiņiem un sniegt atbalstu Ukrainas, Gruzijas un Moldovas noturības stiprināšanā.

Turpinot viedokļu apmaiņu par ES Stratēģisko kompasu, kura mērķis ir sniegt vadlīnijas ES drošības un aizsardzības politikas veidošanai turpmākajos gados, Rinkēvičs uzsvēra ciešas sadarbības ar NATO, kā arī ar ASV, Kanādu un Lielbritāniju, nozīmi. Ministrs norādīja uz vienprātības principa un visu dalībvalstu iesaistes nepieciešamību lēmumu pieņemšanā un aicināja veidot kopīgu izpratni par Eiropas ātrās reaģēšanas spēku izveidi.

Sanāksmes noslēgumā ministri kopā ar Senegālas prezidentu un Āfrikas Savienības priekšsēdētāju Maki Sallu, un Āfrikas Savienības Komisijas priekšsēdētāju Musu Faki Mahmatu pārrunāja gatavošanos 2022.gada 17.februārī un 18.februārī gaidāmajam ES-Āfrikas Savienības samitam.

Gimnihas sanāksmi reizi pusgadā organizē ES Padomē prezidējošā valsts. To vada ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos. Sanāksmēs ministri diskutē par ES ārlietu un drošības politikas aktuālajiem jautājumiem, mērķiem un izaicinājumiem.