Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijas valdība atvainojas karalienei par ballītēm prinča Filipa bēru priekšvakarā

© Jānis Šķieris / F64

Lielbritānijas valdība piektdien atvainojās karalienei Elizabetei II par premjerministra Borisa Džonsona darbinieku ballīti Dauningstrītas rezidencē prinča Filipa bēru priekšvakarā, kad epidemiooģiskās situācijas dēļ pulcēšanās valstī bija aizliegta.

"Paužam dziļu nožēlu, ka tas notika nacionālo sēru laikā un [Dauningstrītas] 10.nams ir atvainojies pilij," žurnālistiem teica Džonsona preses pārstāvis.
Ir noprotams, ka atvainošanās 95 gadus vecajai karalienei telefoniski nodota pa oficiāliem kanāliem, tomēr Džonsons to nav darījis pats personīgi. Britu premjers pašlaik atrodas pašizolācijā, jo kādam tuvam ģimenes loceklim konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Lielbritānijā pieaug aicinājumi Džonsonam atkāpties no premjera amata saistībā ar vairākiem skandāliem par pulcēšanos premjerministra rezidencē laikā, kad Covid-19 izplatības dēļ valsts iedzīvotājiem nebija iespējas satikt pat savus tuvākos cilvēkus.

Šonedēļ Džonsons britu parlamentā atvainojās par to, ka 2020.gada maijā apmeklēja darbiniekus pasākumus savā rezidencē. Viņš sacīja, ka vienā no pasākumiem izgājis rezidences dārzā uz 20 minūtēm, uzskatot, ka tas ir darba pasākums, tādēļ nav domājis, ka pārkāpj paša valdības noteiktos ierobežojumus.

Tomēr skandālu un sabiedrības saniknojumu vēl vairāk saasina izdevuma "Daily Telegraph" atklātais, ka Dauningstrītas rezidencē divas ballītes notikušas pērn 16.aprīlī, kad karaliene gatavojās apbedīt savu vīru, ar kuru laulībā bija aizvadījusi 73 gadus.

Laikraksts, kurā Džonsons strādāja pirms politiķa karjeras, ierasti atbalsta Konservatīvo partiju, tomēr asi kritizēja premjera biroju par Džonsona darbinieku pulcēšanos Dauningstrītas rezidencē divos saviesīgos pasākumos ar alkoholisko dzērienu baudīšanu un dejām līdz vēlai naktij. Darbiniekus izklaidējis diskžokejs un lielveikalā nopirktais alkohols rezidencē nelikumīgi tika ienests koferī, vēstīja laikraksts.

Pasākumi sākušies atsevišķi, bet vēlāk to dalībnieki apvienojušies. Abos pasākumos kopā piedalījušies aptuveni 30 cilvēku, liecina "Daily Telegraph" publicētā informācija.

Džonsons todien nav bijis Dauningstrītas rezidencē, laikraksts citē premjera preses sekretāra teikto. Džonsons bijis premjerministra oficiālajā lauku rezidencē Čekersā.

Saskaņā ar tobrīd spēkā esošajiem valdības noteikumiem prinča Filipa, kurš nomira pērn 9.aprīlī divus mēnešus pirms savas simtās dzimšanas dienas, bērēs Vindzoras pilī 17.aprīlī varēja piedalīties tikai 30 cilvēki un karalienei bēru laikā bija jāsēž vienai, atstatus no citiem tuvākajiem ģimenes locekļiem, kuri arī sēdēja izklaidus kapelā.

Tolaik sociāla pulcēšanās bija atļauta tikai vienas mājsaimniecības vai atbalsta burbuļa iekšienē. Tādējādi tūkstošiem ģimeņu nevarēja apraudzīt savus sasirgušos vai mirstošos tuviniekus un apmeklēt bēres.

Pēdējā laika skandālu dēļ visas trīs Lielbritānijas opozīcijas partijas ir pieprasījušas Džonsona demisiju. Arī pieci Konservatīvās partijas deputāti publiski aicinājuši premjeru atkāpties.

Ja 15% jeb 54 no 360 Konservatīvās partijas deputātiem pievienosies aicinājumā izteikt neuzticību premjeram un ja Džonsons pats neatkāpsies, partijā notiks līdera vēlēšanas.

"The Telegraph" vēstīja, ka jau 30 Konservatīvās partijas deputāti ir nosūtījuši partijas komitejai vēstules par neuzticības izteikšanu premjeram.

Lai gan lielākā daļa valdības ministru ir pauduši atbalstu premjeram, piemēram, ietekmīgais finanšu ministrs Riši Sunaks izvairījies no atklātas premjera atbalstīšanas.

Džonsons ir aicinājis visas puses sagaidīt iekšējās izmeklēšanas rezultātus.

Viņa bijušais komunikācijas direktors Džeimss Sleks piektdien atvainojās par "dusmām un sāpēm", kuras izraisījusi 16.aprīlī notikusī atvadu ballīte par godu viņam.

Tabloīda "The Sun" galvenā redaktora vietnieks Sleks "uzņēmās pilnu atbildību" un pauda "dziļu nožēlu par notikušo".

Jau pagājušajā mēnesī parādījās publiska informācija par ierobežojumu laikā notikušām ballītēm Dauningstrītas rezidencē. Tas ir iedragājis Džonsona reitingus.

Jaunā socioloģisko un tirgus pētījumu kompānijas "YouGov" aptaujā, kas veikta pēc "The Times" pasūtījuma, opozīcijā esošā Leiboristu partija apsteidz Konservatīvo partiju par desmit procenta punktiem, kas ir lielākais pārsvars kopš 2013.gada. 60% aptaujāto pauduši pārliecību, ka Džonsonam ir jāatkāpjas.

Londonas policija paziņojusi, ka par iespējamu kriminālizmeklēšanas sākumu lems pēc valdības iekšējās izmeklēšanas pabeigšanas.