Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Austrumvācijas slepenpolicija ilgstoši vākusi informāciju par Vācijas kancleru Šolcu

© AFP/Scanpix/Leta

Bijušās Austrumvācijas slepenpolicija "Stasi" gadiem ilgi vāca informāciju par tagadējo Vācijas kancleru Olafu Šolcu, kad viņš darbojās kā gados jauns politiķis, un pat izsekoja Šolcu līdz viņa dzimtajai pilsētai Hamburgai, ceturtdien ziņoja tabloīds "Bild".

Vācijas Federālais arhīvs ziņu aģentūrai DPA apstiprināja, ka ir ļāvis "Bild" iepazīties ar "Stasi" dokumentiem.

Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) politiķis Šolcs, kurš decembrī nomainīja kanclera amatā Angelu Merkeli, mierīgi reaģēja uz "Bild" ziņu.

"Protams, es zinu faktu, ka arī mani izspiegoja," Šolcs paziņoja preses konferencē. "Tas nav jauki, bet tā nu tas ir."

Viņš nesniedza komentārus uz jautājumu, vai jau ir iepazinies ar šiem dokumentiem.

Šolcs, kuram tagad ir 63 gadi, septiņdesmito gadu vidū iestājās SPD jaunatnes organizācijā, bet no 1982. līdz 1988.gadam bija šīs organizācijas priekšsēdētāja vietnieks.

Tolaik viņš vairākkārt ar SPD jauniešu delegācijām apmeklēja Austrumvāciju pēc turienes jauniešu organizācijas "Brīvā vācu jaunatne" (FDJ) ielūgumiem. "Bild" ziņoja, ka tas ir dokumentēts "Stasi" lietās.

Laikraksts arī vēstīja, ka Šolcs un pārējie šo delegāciju locekļi varēja šķērsot Rietumvācijas-Austrumvācijas robežu bez muitas pārbaudēm un nodevām.

Tas tomēr nebija neparasti attiecībā uz delegācijām, kas bija uzaicinātas apmeklēt Austrumvāciju, ziņu aģentūrai DPA paskaidroja Federālā arhīva "Stasi" lietu eksperte Daniela Minkele.

Hamburgā, kur Šolcs strādāja kā jurists, viņu novēroja Austrumvācijas ārējās izlūkošanas aģenti, ziņoja "Bild".

"Stasi" aģenti ar segvārdiem "Kūgels", "Gustavs", "Gīsberts", "Konrāds", "Holms", "Heine" un "Udo" laikā no 1978. līdz 1987.gadam vismaz 19 reižu ziņoja par Šolca un SPD jaunatnes organizācijas aktivitātēm Hamburgā