Itālijā arestēts migrantu glābšanas kuģis

© AFP/Scanpix/Leta

Itālijas krasta apsardze Sicīlijas ostas pilsētā Trapani ir arestējusi migrantu glābšanas kuģi "Ocean Viking" pēc 11 stundu ilgas kuģa inspekcijas, otrdien paziņoja nevalstiskā organizācija "SOS Mediterranee", kas nofraktējusi šo kuģi.

"SOS Mediterranee" uzstāja, ka uz kuģa viss esot kārtībā, un kritizēja "ekstrēmo pārbaudi".

Itālijas krasta apsardze tomēr paziņoja, ka inspekcijas gaitā atklājušies "dažādi tehniska rakstura pārkāpumi, kas var apdraudēt apkalpes un uz kuģa uzņemto personu drošību".

Krasta apsardze pieminēja "defektīvu drošības pārvaldības sistēmu", uzsvēra elektroapgādes trūkumus un ''ugunsnedrošu materiālu" uzglabāšanu kuģa nodalījumos, kas nav piemēroti šim mērķim.

Kuģim ir noteikts administratīvs arests līdz šo pārkāpumu novēršanai.

"Ocean Viking" pirms gada atgriezās jūrā pēc tam, kad piecus mēnešus bija pavadījis arestā Itālijā drošības problēmu dēļ.

Trapani ostas valsts kontroles ierēdņu pirmdien veiktā rutīnas inspekcijā tika konstatētas citas problēmas ar konteineru struktūru reģistrāciju uz "Ocean Viking" aizmugures klāja.

"SOS Mediterranee" paziņoja, ka šīs struktūras tikušas pievienotas pirms divarpus gadiem, lai tur dotu patvērumu izglābtajiem migrantiem un uzglabātu aprīkojumu, un uzstāja, ka tās ir "apstiprinājušas visas attiecīgās regulējošās iestādes".

"Mēs izsakām nožēlu par ekstrēmo pārbaudi, kādām turpina pakļaut mūsu kuģi," sacīja organizācijas operāciju direktors Frederiks Penārs.

Kopš kuģis 2019.gada augustā sāka migrantu glābšanas operācijas Vidusjūras centrālajā daļā, šī ir sestā šī kuģa pārbaude ostās.