Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas pase ierindota starp 10 labākajām pasaulē

© Dmitrijs Suļžics/F64

Londonā bāzētā firma "Henley & Partners" ik gadu veido topu, kurā iekļautas pasaulē labākās un ceļošanai draudzīgākās pases, kā arī sliktākās pases.

Latvija 2022. gadā iekļuvusi pirmajā desmitniekā starp ceļošanai draudzīgākajām pasēm. Par to savu prieku mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauda arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Henley & Partners" šo reitingu veido, saskaitot valstis, kuras katras konkrētās valsts pases turētāji var apmeklēt vai nu bez vīzas vai ar vīzu, kas jānoformē tikai ierodoties valstī, nevis jau iepriekš.

Pirmajā vietā ir Japāna un Singapūra (ar rezultātu 192), otrajā - Vācija un Dienvidkoreja. ES valstis, kā parasti, dominē saraksta augšgalā. Somija, Itālija, Luksemburga, Spānija - 3. vietā, Francija, Nīderlande, Zviedrija, Austrija un Dānijai ir ceturtajā vietā (ar rezultātu 188). Īrija un Portugāle - piektajā vietā (ar rezultātu 187). ASV un Apvienotā Karaliste, kas 2014. gadā kopā dalīja pirmo vietu, šogad ir 6. vietā līdzās Šveicei, Norvēģijai, Beļģijai un Jaunzēlandei. Septītajā vietā ir Austrālija, Kanāda, Čehija, Grieķija un Malta. Ungārija un Polija ieņem astoto vietu, Lietuva un Slovākija - devīto vietu, bet Igaunija, Latvija un Slovēnija atrodas desmitajā vietā (ar rezultātu 181).

Savukārt starp sliktājām pasēm ierindota Afganistānas pase (ar rezultātu 26), Irākas pase, Sīrijas pase, Pakistānas pase (ar rezultātu 31).