Protesti Kazahstānā: prezidents samazina cenas sociāli svarīgām precēm

© AFP/Scanpix/Leta

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs izdevis rīkojumu ieviest valstisku cenu regulējumu sociāli svarīgām precēm, kā arī benzīnam un dīzeļdegvielai, trešdien pavēstīja prezidenta preses dienests.

Tokajevs pēc otrdienas sanāksmes par sociāli ekonomisko situāciju valstī devis rīkojumus "uz 180 dienām ieviest valstisku cenu regulējumu līdzās sašķidrinātai gāzei arī benzīnam un dīzeļdegvielai. Ieviest valstisku cenu regulējumu sociāli svarīgiem pārtikas produktiem. Lēmumus pieņems reģionu akimi, ņemot vērā sociāli ekonomisko situāciju konkrētajā reģionā", teikts paziņojumā.

Valsts vadītājs arī licis izstrādāt likumu "Par fizisko personu bankrotu".

"Izskatīt nepieciešamību ieviest moratoriju uz 180 dienu laiku attiecībā uz komunālo tarifu celšanu iedzīvotājiem. Izskatīt jautājumu par mājokļa īres maksas subsidēšanu sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem," teikts paziņojumā.

Kā jau ziņots, mītiņi, kas svētdien Žanaozenā, valsts rietumos, sākās pret cenu paaugstināšanu sašķidrinātajai gāzei, pārauga masu protestos visā valstī.

Valsts lielākajā pilsētā Almati otrdienas vakarā vairāki simti cilvēku izgāja pilsētas ielās, nonākot līdz Republikas laukumam.

Tur izraisījās demonstrantu un drošības struktūru sadursmes. Pret akcijas dalībniekiem tika pielietoti speclīdzekļi.

Naktī uz trešdienu Tokajevs Almati un Manghistavas apgabalā izsludināja ārkārtas stāvokli līdz 19.janvārim un komandanta stundu, kas būs spēkā no plks.23. līdz plkst.7.

Trešdien tika atlaista valdība.

Svarīgākais