Francijā atklāts jauns Covid-19 vīrusa paveids

© Pixabay.com

Francijā atklāts jauns Covid-19 vīrusa paveids. Tajā konstatētas 46 mutācijas, tomēr zinātniekiem pagaidām ir pārāk maz informācijas, lai spriestu par tā bīstamību, vēsta lsm.lv.

Francijas mediji vēsta, ka vīrusa jauno variantu valstī ievedis kāds ieceļotājs no Kamerūnas, kurš inficējis vēl vismaz 12 cilvēkus.

Pagaidām šis variants nav atklāts citās valstīs, un Pasaules Veselības organizācija to neuzskata par paaugstinātas bīstamības variantu.

Zinātnieki jauno koronavīrusa variantu nosaukuši par "IHU", vēsta medicīnas izdevumā "medRxiv" publicētais pētījums.

Marseļā bāzētā Vidusjūras infekcijas slimību institūta speciālisti pieļauj iespēju, ka vīruss varētu būt ļoti lipīgs. Taču vēl esot pāragri izdarīt konkrētus secinājumus.

"Jauni varianti tiek atklāti visu laiku, bet tas vēl nenozīmē, ka tie būs bīstamāki. Variantu par labāk zināmu un bīstamu padara tā spēja vairoties, ņemot vērā mutācijas, kas tam ir attiecībā pret sākotnējo vīrusu," norāda amerikāņu epidemiologs Ēriks Feigls-Dins.

"Tādā gadījumā tas kļūst par "bažas izraisošo" (variant of concern), kā omikrons, kas ir lipīgāks un vairāk spējīgs pārvarēt imunitāti. Pagaidām nav skaidrs, kurā kategorijā nonāks šis jaunais variants."

Svarīgākais