Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

"Theranos" dibinātāja atzīta par vainīgu liela mēroga investoru apkrāpšanā

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV biotehnoloģiju uzņēmuma "Theranos" dibinātāja Elizabete Holmsa pirmdien tika atzīta par vainīgu investoru apkrāpšanā.

Zvērinātie pēc septiņu dienu apspriešanās atzina Holmsu par vainīgu četrās apsūdzībās saistībā ar to, ka viņa pierunājusi investorus ieguldīt naudu šajā uzņēmumā, kas, kā viņa apgalvoja, izstrādājis revolucionāru asins testēšanas sistēmu..

Zvērinātie tomēr attaisnoja Holmsu četrās citās apsūdzībās un nespēja panākt spriedumu par vēl trim apsūdzībām.

"Spriedumi par vainīgumu šajā lietā atspoguļo Holmsas vainu šajā liela mēroga investoru apkrāpšanā, un viņai tagad draudēs sods par viņas noziegumiem," paziņoja prokurore Stefānija Haindsa.

37 gadus vecajai Holmsai var draudēt 20 gadu ieslodzījums par katru apsūdzību. Vēl nav noteikts, kad tiesa piespriedīs sodu.

Holmsa bija solījusi radīt apvērsumu veselības diagnostikā ar pašapkalpošanās mehānismiem, kas spētu veikt dažādus testus, izmantojot tikai dažus asins pilienus. Šī vīzija piesaistīja augsta profila atbalstītājus, un Holmsa jau 30 gadu vecumā kļuva par miljardieri.

Holmsa dažādos žurnālos bija slavēta kā nākamā tehnoloģiju vizionāre un savāca ļoti daudz investoru naudas, bet viņas pasākums sabruka pēc tam, kad laikraksts "Wall Street Journal" 2015.gadā žurnālistiskā izmeklēšanā konstatēja, ka "Theranos" tehnoloģijas nedarbojas tā, kā bija solīts.

Apsūdzības puse iztaujāja vairāk nekā 20 liecinieku, lai apstiprinātu savu argumentu, ka Holmsa zinājusi par savu tehnoloģiju trūkumiem, bet tīši maldinājusi investorus un pacientus.

Starp šiem lieciniekiem bija tādi pazīstami investori kā Ruperts Mērdoks, Henrijs Kisindžers un bijušais Pentagona vadītājs Džims Matiss.

Aizstāvības puse izsauca tikai vienu zīmīgu liecinieku - pašu Holmsu, argumentējot, ka uzņēmēja esot patiesi ticējusi "Theranos" vīzijai, pati daudz investējusi šajā pasākumā un vienkārši cietusi neveiksmi.