Mobilā telefona programma ASV palīdz noķert zagli

ASV kāds noziedznieks, kas, piedraudot ar pistoli, nolaupījis automašīnu, noķerts un apcietināts septiņu minūšu laikā, pateicoties spēkratā atstātam mobilajam telefonam, raksta telekomunikāciju portāls "MobileCrunch".

Portālā pievienotā saikne ar Ņūdžersijas štata vietējās televīzijas veidoto video sižetu, kur Patersonas pilsētas iedzīvotājs Stalins Guzmans stāsta, ka, izkāpjot no savas mašīnas pie pārtikas veikala, viņu pārsteidzis ar pistoli bruņots vīrs, kas piespiedis Guzmanu izkāpt un ar laupījumu aizbraucis. Auto īpašnieka mobilais telefons palicis mašīnā.

Guzmans, kuram pie rokas bijis portatīvais dators, ieskrējis veikalā un, izmantojot bezvada interneta pieslēgumu, ieslēdzis datu drošības programmu "Lookout", kurai viena palīgfunkcija ir mobilā telefona atrašana izmantojot telefonā iebūvēto globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS). Programma rādījusi, ka nolaupītā mašīna atrodas pāris kvartālu attālumā un Guzmans šo informāciju nodevis tālāk policijas patruļai, kura aptuveni septiņas minūtes pēc laupīšanas aizturējusi aizdomās turamo.

Kā televīzijas sižetā stāstīja policijas pārstāvis, laupītājs, pamanot policijas patruļmašīnas tuvošanos nobijies, pametis nolaupītos spēkratus, nometis zemē pistoli un meties bēgt, taču notverts.

"MobileCrunch" raksta, ka mobilā telefona sīkrīks, kas palīdzēja lokalizēt nolaupīto mašīnu bijis "Android" operāciju sistēmai rakstīta "Lookout" versija, kas bijusi sinhronizēta ar līdzīgas programmas versiju upura portatīvajā datorā.