Latvija Izraēlai izsaka līdzjūtību par cilvēku upuriem ugunsgrēkos

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, kā arī valdība Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") un ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska ("Vienotība") personā izteikusi līdzjūtību Izraēlai saistībā ar plašu mežu ugunsgrēku Izraēlas ziemeļu pilsētas Haifas apkaimē, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 40 cilvēku.

Kā aģentūra LETA uzzināja Valsts prezidenta kancelejā, Zatlers savā un Latvijas tautas vārdā izteicis visdziļāko līdzjūtību Izraēlas prezidentam Šimonam Peresam un visai Izraēlas tautai, vēlot drīzu izveseļošanos ugunsgrēka laikā ievainotajiem.

Savukārt Dombrovskis un Kristovskis Latvijas valdības vārdā nosūtījuši līdzjūtības vēstules Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu, kā arī premjerministra vietniekam un ārlietu ministram Avigdoram Libermanam, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

Dombrovskis un Kristovskis vēstulēs saviem Izraēlas kolēģiem pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojā gājušo ģimenēm un tuviniekiem.

LETA jau ziņoja, ka plašā mežu ugunsgrēka dēļ no Izraēlas ziemeļu pilsētas Haifas apkaimes evakuēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, piektdien vēsta laikraksts "Haaretz".

Premjerministrs Netanjahu paziņojis, ka iedzīvotāju evakuācija tiks turpināta. "Mēs negribam, lai cietušo skaits palielinātos," paziņoja premjers.

Ar uguns liesmām cīnās tūkstošiem Izraēlas ugunsdzēsēju un glābšanas dienestu darbinieku, un cīņā ar valsts vēsturē lielāko ugunsgrēku iesaistās arī starptautiskā palīdzība.

Plašais mežu ugunsgrēks sākās ceturtdien netālu no Haifas un tajā gājuši bojā 40 cietumsargi, kas ar autobusu bija devušies palīgā evakuēt ieslodzītos no uguns apdraudētajā reģionā esoša cietuma.

"Autobuss mēģināja apgriezties, un daži mēģināja tikt prom, bet viņus apņēma uguns no divām dažādām pusēm," AFP pavēstīja policijas preses pārstāvis Mikijs Rozenfelds.

Piektdien policija un glābšanas dienests paziņojis, ka atrastas vēl viena cilvēka mirstīgās atliekas, kopējo mirušo cilvēku skaitam sasniedzot jau 41. Un dienesti brīdinājuši, ka bojā gājušos skaits varētu vēl augt.

"Līdz šim rītam mēs esam atklājuši 41 līķi, un trīs cilvēki vēl joprojām ir pazuduši," paziņojis Rozenfelds. Ievainoti vēl 16 cilvēki, trīs no tiem smagi cietuši, bet viens atrodas kritiskā stāvoklī.

Pazudušo vidū ir divi policisti un vēl kāda persona.

Policija paziņoja, ka īsi pēc pusnakts spēcīgā vēja dēļ uguns sasniedzis Izraēlas trešās lielākās pilsētas Haifas dienvidu nomali. "Spēcīgā vēja dēļ mēs esam sākuši dienvidu rajona Denijas evakuāciju," atzīmēja Rozenfelds.

Cilvēki tiek evakuēti no pilsētām un ciemiem reģionā, kā arī no trīs cietumiem un slimnīcas uz dienvidiem no pilsētas. Kopumā Haifā dzīvo aptuveni 265 000 cilvēku.

12 stundas pēc izcelšanās ugunsgrēks joprojām nebija kontrolējams, lai arī tika pielikti lieli pūliņi tā savaldīšanai.

Ugunsdzēsēji paziņojuši, ka uguns ceturtdien sākusies gandrīz vienlaicīgi trīs dažādās vietās, taču ļaunprātīgas dedzināšanas versija pašlaik netiek izskatīta.

Cēlonis vēl nav noskaidrots, bet tiek ziņots, ka ugunsgrēks sācies priežu mežā ap Karmelas kalnu, kas ir viena no Izraēlas skaistākajām vietām.

Ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Jorams Levijs norāda, ka uguns, visticamāk, izcēlusies atkritumu izgāztuvē Isfijas ciematā. Šādu versiju apstiprina arī laikrakstā "Haaretz" publicētās aculiecinieku liecības.

Kāds lidmašīnas pilots nelielu ugunsgrēku netālu no minētā ciemata pamanījis īsi pēc plkst.11 ceturtdienā un ziņojis par to ugunsdzēsējiem.

Pēc Rozenfelda teiktā, līdz šim izdeguši jau vairāk nekā 4000 hektāru zemes un uguns sasniegusi arī Haifas dienvidu daļu.

"Mēs vēl joprojām neesam pārmeklējuši tādus apgabalus kā Beitorenas kibucs, kurš izdedzis ļoti smagi, līdz ar to mēs neesam droši par to, ko tur atradīsim, un kopējais [mirušo] skaits var pieaugt," atzīmēja Rozenfelds.

Tomēr Izraēlas iekšējās drošības ministrs Ichaks Aharonovičs situāciju jau novērtējis kā piesardzīgi optimistisku. "Aplūkojot no gaisa, situācija ir labāka, nekā tas redzams no zemes," televīzijas kanālam "Channel 10" pavēstījis ministrs.

Lai atbalstītu Izraēlu, starptautiskās palīdzības ietvaros vairāk nekā ducis valstu solījušas atsūtīt ugunsdzēšanas lidmašīnas, helikopterus un personālu.

Piektdien Izraēlā ieradušās jau piecas Grieķijas lidmašīnas, bulgāru komanda ar 100 ugunsdzēsējiem un Kipras lidmašīna un helikopters, pavēstījis militārā dienesta pārstāvis.

Ārlietu ministrija paziņojusi, ka solījumus palīdzēt saņēmusi arī no Azerbaidžānas, Lielbritānijas, Horvātijas, Ēģiptes, Jordānijas, Rumānijas, Krievijas, Spānijas un Turcijas.

Savu dziļāko līdzjūtību par ugunsgrēkā bojā gājušajiem izteicis arī ASV prezidents Baraks Obama. Viņš paziņojis, ka arī ASV ugunsdzēsēji ir gatavi palīdzēt.

Vajadzības gadījumā palīdzību solījusi arī Austrālija.

Ceturtdien, apmeklējot uguns skarto reģionu, Netanjahu redzēto raksturoja kā "starptautiska mēroga ugunsgrēku".

Gaidāms, ka premjers piektdien Telavivā sasauks ārkārtas valdības sēdi, lai apspriestu notiekošo. Amatpersonas norāda, ka plašais ugunsgrēks ir viens no postošākajiem valsts vēsturē. Šis novembris tika atzīts par pašu karstāko Izraēlā pēdējo 60 gadu laikā.

Notikumu vietā uzņemtajos videomateriālos redzams, kā liesmas pārņem mežus, aprij kokus un rada biezus dūmu mākoņus.

AFP fotogrāfam izdevies uzskaitīt vismaz 20 apdegušus līķus, kas novietoti uz oranžām nestuvēm ceļmalās. Apģērbs ir nodedzis no cilvēku ķermeņiem, liesmām kaut cik neskartus atstājot tikai zābakus.

Citos materiālos redzamas autobusa atliekas, kuru saskaņā ar kāda liecinieka teikto pārņēmušas liesmas. "Ikviens, kurš jebkad redzējis uguns vētru, sapratīs. Viņi tajā nevarēja izdzīvot, viņiem nebija aizsardzības, viņi vienkārši (..) sadega dzīvi," intervijā "Channel 2" norādījis kāds ugunsdzēsējs.