Pētnieki: Balsta vakcīna uzrāda vismaz 80% efektivitāti pret smagu saslimšanu ar omikronu

© bbc.com / Ekrānuzņēmums

Apvienotās Karalistes pētnieki apgalvo, ka balsta vakcīna pret Covid-19 varētu nodrošināt aptuveni 85% aizsardzību pret smagu saslimšanu ar omikronu, ziņo bbc.uk.com.

Tas nozīmē, ka papildu deva joprojām var novērst daudzus cilvēkus no nonākšanas slimnīcā, saslimstot ar vīrusu.

Londonas Imperiālās koledžas komandas aprēķini ir balstīti uz ierobežotu informāciju par omikronu. Patlaban tiek vākti papildus dati.

Eksperti joprojām cenšas noskaidrot, cik viegls vai smags izrādīsies omikrons.

Vakcīnas palīdz iemācīt ķermenim cīnīties ar Covid-19. Taču līdzšinējās devas nebija paredzētas, lai cīnītos pret stipri mutēto omikrona variantu, kas nozīmē, ka tās nav tam ideāli piemērotas. Lai to novērstu, cilvēkiem iesaka revakcinēties, lai palielinātu antivielu līmeni cīņā pret vīrusu. Antivielas var pielipt vīrusam un apturēt tā iekļūšanu šūnās un vairošanos.

Viens no pētniekiem, profesors Azra Gani sacīja: “Neskaidrība ir par to, cik smaga ir omikrona varianta izraisītā slimība, salīdzinot ar slimību, ko izraisījuši iepriekšējie varianti. Lai gan var paiet vairākas nedēļas, lai to pilnībā saprastu, valdībām tagad būs jāievieš plāni, lai mazinātu iespējamo vīrusa izplatības negatīvo ietekmi. Mūsu pētījumu rezultāti parāda, cik svarīgi ir nodrošināt revakcināciju,” pauda zinātnieks.