Migrantu uzbrukumā Polijas robežpunktam piedalījusies augsta ranga Baltkrievijas amatpersona

© EPA/Scanpix/Leta

Nelegālo imigrantu mēģinājumā izlauzties cauri kontrolpunktam uz Baltkrievijas un Polijas robežas pie Kuzņicas pagājušajā mēnesī piedalījusies arī augsta ranga Baltkrievijas amatpersona, paziņojis Polijas drošības dienestu koordinatora preses pārstāvis.

Staņislavs Žarins otrdien žurnālistiem pavēstīja, ka incidenta laikā 16.novembrī uzņemtajās fotogrāfijās identificēts Baltkrievijas Robežsardzes komitejas priekšsēdētāja vietnieks Romāns Podļiņevs.

Žarins sacīja, ka Podļiņevs piesaistījis Polijas karavīru un robežsargu uzmanību ar savu uzvedību, kas liecinājusi, ka viņam uzdota kaut kāda uzrauga loma, un izskatījies, ka viņš kontrolē notikumu gaitu.

"Mūsuprāt, tik augsta ranga amatpersonas klātbūtne uzbrukuma brīdī parāda, cik lielā mērā šajās darbībās ir iesaistīti Baltkrievijas dienesti," norādīja Žarins.

"Tas nepārprotami parāda, ka mums ir darīšana ar hibrīdām operācijām", viņš piebilda.

Žarins arī sacīja, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju Podļiņevam uzticēts pārraudzīt visu migrantu plūsmu.

"Baltkrievijas robežsardzes amatpersonas spēlē aktīvu lomu propagandas karā pret Poliju, un Podļiņeva kungs ir aktīvi iesaistījies šāda veida pret Poliju vērstās aktivitātēs," sacīja Žarins.

Uzbrukums robežpunktam pie Kuzņicas 16.novembrī bija viens no nopietnākajiem incidentiem migrantu krīzē uz Polijas un Baltkrievijas robežas.

Migranti apmētāja Polijas drošības dienesta darbiniekus ar akmeņiem, trokšņa granātām un citiem priekšmetiem, ievainojot deviņus policistus, divus robežsargus un karavīru. Nekārtības ilga divas stundas.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais