Vācijas valdība apstiprina 60 miljardu eiro klimata investīciju plānu

© Anita Vaivode / F64

Jaunā Vācijas valdība pirmdien apstiprinājusi 60 miljardu eiro klimata investīciju plānu, sperot pirmo nozīmīgo soli ceļā uz ambiciozo klimata pārmaiņu ierobežošanas un vides aizsardzības mērķu sasniegšanu.

Par vienošanos paziņoja Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners, kas to nodēvēja par stimulu Vācijas ekonomikai un sākumu klimata neitrālai un digitālai Vācijas nākotnei.

Investīcijas jaunās valdības "Klimata un transformācijas fondā", par kuru pirmo reizi tika paziņots piektdien, nāk no neizmantotiem aizņēmumiem, kas paredzēti koronavīrusa apkarošanai.

Valdība bija saņēmusi Vācijas parlamenta apstiprinājumu, lai šogad aizņemtos 240,2 miljardus eiro. Šī nauda paredzēta, lai finansētu pasākumus pandēmijas ietekmes mazināšanai uz uzņēmumiem, taču tagad valdībai būs nepieciešami tikai 180 miljardi eiro.

Vācijas koalīcijas valdība, ko veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), paziņoja par ambicioziem plāniem cīņā ar klimata pārmaiņām, tostarp mērķi atteikties no oglēm elektroenerģijas ražošanā un līdz 2030.gadam un saražot 80% elektrības no atjaunojamiem enerģijas avotiem.

Fondā, kas balstās uz iepriekšējo "Klimata un enerģētikas fondu", pēc papildu budžeta pasākumu pieņemšanas būs "aptuveni 76,2 miljardi eiro", paziņoja Lindners, piebilstot, ka nākotnē fonds tiks papildināts no valdības budžeta.

Ministrs uzsvēra, ka šī nauda nebūs jauns parāds.

Koalīcija ir apsolījusi līdz 2023.gadam atgriezties pie tā dēvēto parādu bremžu ievērošanas - konstitūcijā ietvertā noteikuma, kas parasti ierobežo Vācijas valsts budžeta deficītu līdz 0,35% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Šis noteikums tika uz laiku atcelts, lai palīdzētu valdībai cīņā ar Covid-19, un koalīcija izmantojusi šo iespēju, lai atliktu naudu zaļajām investīcijām.

Lindners sagaida, ka 100 miljardi eiro, ko valdība vēl plāno aizņemties saskaņā ar atvieglotajiem noteikumiem, būs pietiekami 2022.gadam, bet uzsvēra, ka vēl nav skaidrs, kādu ietekmi uz ekonomiku atstās jaunais koronavīrusa vilnis.

Budžeta pasākumi Bundestāgā tiks apspriesti ceturtdien.